Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъшките китаристи с награди от Международния фестивал за китара – Гоце Делчев

След няколко години прекъсване през 2013 година се възобнови най- стария форум за класическа китара в България. От 12 – 14 юни 2014 г. се проведе двадесет и четвъртото издание на Международния фестивал за китара и цигулка в гр. Гоце Делчев.
По стара традиция фестивалът се проведе под патронажа на кмета на град Гоце Делчев. В рамките на фестивала се проведоха три конкурса „Майстори на класическата китара” „Майстори на електрическата китара” и за първи път „Майстори на цигулката”.
Член на международното жури с председател проф. Йосиф Радионов беше и казанлъшкия китарист и педагог Стефан Христов.
Казанлъшките китаристи Калоян Стефанов, Костадин Иванов, Полина Костадинова, Кристиано Амато и Румен Сомов от класа по класическа китара с преподавател Стефан Христов при НЧ „Възродена искра – 2000” се състезаваха в конкурса „Майстори на класическата китара” заедно с представители на музикалните училища от София, Варна, Пловдив и Бургас. В първа възрастова група Костадин Иванов завоюва първа награда, а Полина Костадинова, Кристиано Амато и Румен Сомов се класираха втори, във втора възрастова група Калоян Стефанов спечели трета награда. Петимата казанлъшки китаристи демонстрираха високо майсторство, което ги класира пред китаристите на музикалните училища.
В рамките на XXIV Международен фестивал за китара и цигулка рецитал изнесоха казанлъшкото струнно дуо Румелия и Стефан Христови с участието и на проф. Йосиф Радионов - цигулка.
Една от големите награди на конкурса беше майсторска класическа китара предоставена от изпълнителния директор на фабрика „Кремона” г-жа Елена Гамова. Преподавателят по класическа китара Стефан Христов връчи наградата на Йоана Савова Тихолова от гр. Балчик.

Информация:  НЧ „Възродена искра – 2000”