Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ода за виното. И за Анна

Увертюра.

Изборът й е просто логичен, когато става дума за вино. Като мода, като бизнес, като култура, като поминък, като цивилизационен избор, като любов и пътешествие. Тя и фамилията й са се превърнали в нарицателно за града и страната, когато стане дума за качествено, добро вино, за споделяне на удоволствието от добрата напитка.
Признава, че попада в необятния и безкраен хоризонт на виното, благодарение на една голяма любов - Мирослав, който я удвоява по две: към него и към виното. Като  съществен елемент от духовната култура на света, като цивилизационен избор и културен хоризонт. За себе си казва, че е дете на хепи соца, пораснало в интелигентно семейство на лекарка и изобретател, в което виното не е било напитката на почит. У нас се пиеше друго, спомня си Анна Динева-Дундакова, лъчезарната и безкрайно ерудирана домакиня на емблематичния магазин за напитки от цял свят в Казанлък. „Арсенал” се преплита и в нейния живот с дузина нишки. Анна е дъщеря  на покойния машинен инженер-рационализатор Димитър Динев, който известно време завежда отдел „Рационализации” в НИТИ. Целият му живот беше в това, разказва днес благодарната дъщеря. Майка й е д-р Лукреция  Георгиева, позната на две поколения казанлъчани, също има оставени дири в  оръжейницата. В работническата поликлиника са първите й лекарски години в Казанлък. Днес Анна е част от голямата фамилия Дундакови, дала на България известния и рано отишъл си от света  талантлив режисьор Илко Дундаков,  композитора Петър Дундаков, а родителите на съпруга й имат дълги години арсеналски стаж като учители - Донка Дундакова е част от екипа на фирмената детска градина „Буратино”, а Иван Дундаков е дългогодишен преподавател по български език и литература в някогашното СПТУ по машиностроене. Анна също драска няколко години в биографията си по арсеналски: 4 години е част от архитектурния отдел на НИТИ, където дели професионални ангажименти с арх. Ивелин Недялков  и арх. Доротея Христова. 4 години е и главен озеленител на община Казанлък.

Част 1.

Завършилата със сребърен медал казанлъшката математическа гимназия Анна прави първите си срещи с винените хоризонти като студентка в Лесотехническия университет в София. Там завършва атрактивната и до днес специалност ландшафтен архитект. Съдбовната й среща със студента по лозарство и винарство Мирослав Дундаков я дарява с още една нова съдбовна любов – винената. Виното е универсална метафора и социален психолог, стига човек да познава неговите послания и да умее да ги разчита, казва от позицията на 24-те си години винена любов Анна Дундакова.

С фамилията правят винения си прощъпулник в твърде специфичния бизнес почти авантюристично: през 1990 година, с парите от сватбата  си, на 12 квадратни метра, купуват 100 бутилки от тогавашните различни вина и... започват.

Първите години е трудно: да налагаш този вид култура и стандарти при  положение, че за българина няма по-свято и скъпо нещо от домашното  вино, си е чиста проба авантюризъм, казва Анна. Още повече, че при социализма отношението на българина към виното е съвсем различно от сега. Днес виното е  мода. Българинът започна да пие и да търси качествено, хубаво вино, казва с радост Анна Дундакова и не пропуска да отбележи и съществената  роля за  това отношение на организираните  и ентусиазирани  нейни колеги вече 3 години поред Фестивал на виното „Розе” в Казанлък, по време на празниците на розата. Младите хора започнаха  да пият розе, то е вече един от атрибутите и символите на интелигентните  хора, за които виното е особен вид сетивност и споделяне,  хоризонт, елегантно и красиво бягство от  провинциалността, убедена е  Анна. Дългите й години работа във винения салон, стотиците й срещи с винопроизводители и виноценители, посещенията й на различни борси, панаири и винени форуми, са я убедили, че отношението към виното добавя много към психологическия образ на всеки човек.

Да умееш да различиш хубавото от лошото вино, да се дистанцираш от едното и да оцениш и похвалиш другото означава, че си човек с много опит и богата култура, казва родената под знака на необятните „Близнаци” ландшафтна архитектка, превърнала се във винен експерт и изследовател  по избора на живота… и любовта.  Затова е и щастлива, когато в семейния  уникален и уютен винен салон, в каквото с много усилия, труд, постоянство и любов са успели да превърнат малкото дървено павилионче, влизат истински ценители на доброто вино от близо и далеч. Познавачи, за които виното е, освен напитка и отношение,  споделена радост и удоволствие, красиво пътешествие по различни земи и култури, дипломация, разширение на личността, емблема за толерантност и широка мярка за света, както Аннна обича да цитира великия Бодлер. С годините ценителите на качествените вина се множат,  добрите български изби, вече над 240, все повече осъзнават, че правенето на модерно вино, качествено и търсено, е постоянно усилие за налагане на стандарт, на лесно и постоянно разпознаваемо качество, в защита на клиента.

Тази лична философия, изграждана с годни, Анна е убедена, че работи и е щастлива от факта, че все повече стават нейните последователи. Затова е и непримирима и винаги е готова на горещ спор в името на убеждението, че непрестанните компромиси  за производството на по-евтини вина неминуемо са свързани с по-ниско качество, което превръща стоката в боклук. А този процес е двустранен: консумираш боклуци, превръщаш тялото си в  боклук, категорична е  Анна. Затова и не спира да повтаря, че колкото по- бедни, с по-малко средства разполагат хората, толкова трябва да са по-взискателни към качеството. Не само на виното.

Днес в семейния винен салон, превърнат с много  финес, вкус, стил и любов в  своеобразен винен бутик и музей, могат да се открият над 3 хиляди различни винени номенклатури. Вина от цял свят, напитки от 6 континента,  изкушаващи с аромат, визия, качество са запазената марка „Дундакови”.  Филтриран коняк „Антарктида”, мексиканска текила, тасманийски вина са само част от шармантната пъстрота на салона. Пребогатият й винен  щанд къта и най-ценното й вино и най-отлежалото, което Дундакови притежават.  То ще бъде дарено за голяма кауза, казва Анна, по отношение на 64- годишното  португалско вино „Тинтарорис”, родено в Долината на река Дуро и произведено през далечната 1948 година. Колекцията на стар моряк съхранява ценния винен трофей дълго време, преди да попадне в ръцете на Дундакови. Интересната му история и вкусът на мъдрост формират и цената му, шокираща за мнозина - 999. 99 лева за бутилката. 

Част 2.

„Мелник`55” на изба „Логодаш” е виното, с което Анна Дундакова обича да споделя хубавите дни в живота си. И не дотам добрите. Защото виното се оказва  универсален спътник,  две различни  проекции на живота и любовта: с него ни посрещат на света и с него ни изпращат, казва Анна, неуморна в търсеното си на непознати винени хоризонти. Голяма част от своята работа и  дейност в салона е посветила на винената просвета като отношение, история,  знания - с цел съхраняване на поминъка и уважение към напитката на боговете. Виното е поминък, любов и живот, убедена е тя и ниже разказ за това, как всъщност оцелява днес българското винопроизводство. Малките изби все повече започват да усещат потребност от обединение с цел запазване на качествените български сортове грозде и качествените  български вина.

Не спира да се диви на мащабността в мисленето на предците ни, когато още  през 1896 година, по покана на тогавашното Министерство на земеделието и търговията, в България пристига френският граф Виола. Най-известният  френски ампелограф/бел. авт. от ампелография -  гр. наука за произхода и сортовете лози в света/, има за задача да  обходи цялата страна и да и изследва  българските сортове лози. Всичко това е породено от нашествието  в Европа няколко години по-рано, през 1883 година, на американската червена филоксера /вид  мухичка/, която унищожава над 80% от българските лози до 1912 година. От близо 1 млн. декара лозя в страната  през 1883 г. , само за 30 години, се стопяват до около 450 хиляди декара . Възстановяването на площите продължава до 1938 година.

След  края на обиколката си по българските земи граф Виала пише специален рапорт до тогавашния министър на земеделието Стефан Гудев, в който оценява изключително високо качествата на българските сортове лозя - мавруд, врачански мискет, памид, гъмза и препоръчва да се работи по селекцията им. На тези негови препоръки се базира и създадената няколко години по-късно, през 1902 в Плевен, на първата българска опитна станция по винарство и лозарство, която е 4-та в света.

В рапорта си французинът препоръчва да се избягват и лошите местни практики „като правенето на вино в зимници, смесването на узряло с неузряло грозде, използването  за правене на вино на дивата лоза
/алжирката/, оставянето на виното заедно с джибрите,  докато не се изпие” и други. Практики, прилагани все още в някои райони в домашни условия. Граф Виала препоръчва и обединяване на винопроизводителите с цел „прилагане на модерните практики на виноделие”. Така през 1909 година в Сухиндол се ражда  първото Лозаро-винарско обединение в страната.

Финални акорди.

Днес българското вино и българският винопроизводител преживяват своя Ренесанс, убедена е Анна Дундакова. Затова искрено се радва и на появата на всяка нова марка, всяко ново вино. Затова е и неуморна във винените си събития и беседи, винените дегустации, които тя и фамилията й организират. С помощта и на колеги. Всеки петък  след 17 часа във винения салон могат да се дегустират  познати и непознати вина на различни винени изби от страната и чужбина, да се научи нещо ново за виното и неговите необятни хоризонти.
Възпитаваме сетива, а сетивният човек е толерантният човек, казва за този си вид просвета  Анна Дундакова. И бърза да сподели, че най-важното за доброто вино е то да е споделено. С добри хора, добри мисли и добра храна. Като важен елемент от човешкото ни себеуважение. Често непростимо пропилян някъде по пътя на човешките ни малки неволи.
Деляна Бобева

 

coronavirus.bg