Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Тук бе Новият г-н Балкански, Жив е и е наш!


На Казанлъшка сцена гледахме постановката на Младежки театър „Николай Бинев“ "Г-н Балкански" с реж. Бина Харалампиева. Публиката в залата на НЧ "Искра" видя Герасим Георгиев - Геро в ролята на Бай Ганьо Бълкански, Бойко Кръстанов, Светослав Добрев, Вежен Велчовски, Стефан Мавродиев, Александър Хаджиангелов, Никола Стоянов, Мариана Миланова, Лилия Гелева, Пепа Николова, Стефан Германов, Виттория Николова - студентка НАТФИЗ, Костадинка Аратлъкова - студентка НАТФИЗ.Бай Ганьо носи и изразява детската възраст на националните ни недостатъци. Днес той е пораснал и е много по-коварен и неразпознаваем. Затова можем да благодарим на учителите му, по-опитните европейски нации. Но това не ни освобождава от задължението да се вглеждаме критично в себе си. Тази постановка е спечелила няколко награди:

* Златен Кукерикон 2013 за главна мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро
* Златен Кукерикон 2013 за режисура на Бина Харалампиева
* Номинация Аскеер 2013 за главна мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро

А как публиката на Казанлък е оценила постановката ще разберем по-късно!Ето какво е написано за постановката в www.kultura.bg

Г-н Балкански е забавен и изобретателен (сцената с приготвянето на рибата), безцеремонен с Бодков, но и лоялен към дадената му дума (когато прави вестник с него и го прави депутат), истински тъжен (когато е предаден от него). Готов е на мига да се покае и да си поправи грешките. Сцената, в която Бодков (Бойко Кръстанов) го изгонва след изборите, е една от най-добрите: „Чакай, чакай, власт е това!” и почтително излиза по бели чорапи. Той не идва от Харвард. Не е юпи. Нямал образование, прост бил, обвинява го Бодков. А как да успее да се изучи? Това е един от най-добрите монолози на Геро в спектакъла – печелещи истинско съчувствие. Не е трудно да се направят аналогии с последното правителство и с министър-председателя, макар нито зрителите да ги търсят (те се забавляват), нито да са търсени от екипа. Същественото в спектакъла на Бина Харалампиева не са аналогиите с „действителни лица и събития”, а точният рисунък в новия образ на г-н Балкански, тоест, на средния българския политик от последното десетилетие. И само може да се съжалява, че в цялостната си интерпретация спектакълът не е по-радикално мислещ, а във визията - не така бутафорен, за да се прояви в пълнотата на сценичния изказ тази модерност на интерпретацията.

В новия г-н Балкански няма нищо дълбоко, драматично и извънредно. Той не бие на очи. Той е банален, „обикновен”. Хипертрофията в представянето на простотията на Данко Хаирсъзина от Вежен Велчовски и на Гочоолу и Дочоолу от Светослав Добрев и Александър Хаджиангелов още по-силно открояват мекия чар на политическия му популизъм. Именно той печели симпатиите на фона на преображението на изящния Бодков във възпитан и образован, европейски, но откровено циничен политик.

Финалният монолог на Герасим Георгиев тъкмо с наивизма си, сякаш приключвайки поредното предаване, като на шега обещава трайното му присъствие в бъдеще: „Знайш ли ти, че ако вземем да се надвикваме, не се знай кой кого ще надвика. Па и за почитание ако дойде думата, аз пак не се давам. Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?”

Няма нужда да се търсят аналогии. Тук е. Жив е. Нов е. И, уви, е наш.

Виолета Дечева, www.kultura.bg

Снимки: 26.03.2014 - „Г-н Балкански“ – Младежки театър „Николай Бинев“

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: