Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

„Китка босилек – елмазен пръстен“ – книга за нашите корени


Тази вечер в атмосфера, наситена с емоционалност и ведрина, бе представена книгата на Лилия Димитрова „Китка босилек – елмазен пръстен“. Тя бе представена от гл. асистент д-р Диана Данова – Дамянова, музиколог, чийто корени са в Казанлък.

Всъщност самата книга е едно събирано в продължение на половин век изследване на корените на хората, живеещи в Турия, Павел баня и Казанлъшко, с две думи - в този неповторим край на България. Автентични песни, наричания, танци, обичаи, стихове, разкази, легенди, личности от реалността със своенравни характери и поведение – това съдържа на близо  400 страници  тази изключително богата книга. Повече от 50 години са събирани всички материали в нея, разказа самата Лилия Димитрова, която в неотразимия си стил разказа как самият Димитър Чорбаджийски – Чудомир, я подтикнал да изследва родния си край, колко трудно е видяло бял свят нейното краеведческо дело, как „напук на днешните турийци и павелбанци, които не са откликнали на нейното желание да издаде книгата, са се намерили добри хора, благодарение на които „Китка босилек – елмазен пръстен“ стига днес до своите читатели“. Това е книга за духовността, която днес е дефицитна, сподели още авторката.

Консултант на „Китка босилек – елмазен пръстен“ е Пеньо Терзиев, директор на ЛХМ „Чудомир“. В посвещението си авторката е написала името на кмета на община Галина Стоянова. „Не защото тя е финансирала моята книга – не, а защото видях в нея своята младост – една млада жена, с воля за работа и желание да промени към по-добро своя роден град“, това с присъщата си откритост каза Лилия Димитрова пред аудиторията.
От своя страна кметът Галина Стоянова прочете един великолепен откъс от книгата, автентичен разказ на един от Чудомировите герои, записан лично от Лилия Димитрова.
Премиерата се състоя в ЛХМ „Чудомир“, като гостите бяха почерпени със сладкиши, приготвени от авторката на книгата.

информация: Юлия Младенова

Снимки: http://www.chudomir.eu/index.php?view=category&catid=29&option=com_joomgallery&Itemid=85

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: