Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

100 години Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ – Казанлък и 170 години от рождението на Капитан Петко ВойводаС поднасяне на венци и цветя пред баралефната плоча на Капитан Петко Войвода и Рада Крафкова започна честването на 100-та на тракийското дружество в Казанлък и 170 години от рождението на Капитан Петко войвода.

 

Паметната плоча се намира в непосредствена близост до този на Васил Левски, на една от знаковите за Казанлък къщи – хана на Баба Гана. Барелефът, който е открит на 11 декември 2011 година, е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков, преподавател в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”. За годишнината Дечков е изработил бюст – паметник на капитан Петко Войвода, който дари на тракийци в града. След венците и цветята, гостите се оправиха към Военен клуб Казанлък, където беше подредена изложба „100 години Тракийско дружество в Казанлък”.

Изложбата, която е подредена от уредника в Исторически музей „Искра” Пепа Коскина, представя моменти от живота на дружеството от създаването му през 1914 година до наши дни. В салона на Военния клуб се състоя и концерт по повод двете годишнини, с участието на състави – представители на гостуващи в Казанлък тракийски дружества от страната.

На официалната част присъства и Маргарита Попова - Вицепрезиден на Република България, както и председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Тракийския женски съюз в България Петра Мечева, Божана Богданова – инициатор и организатор на движението „Завръщане към корените”, представители на тракийските организации в Айтос, Карнобат, Варна, Стара Загора.

Красимир Премянов връчи на председателя на Тракийското дружество в Казанлък Костадинка Димитрова най–високото отличие на Съюза – медал „Капитан Петко Войвода”.

Ваня Иванова - секретар на Община Казанлък прочете поздравителен адрес от името на кмета на общината Галина Стоянова. Организацията в Казанлък в момента наброява 307 души, съобщи Димитрова, тракийски дружества има и в населените места на община Казанлък – Крън, Енина, Копринка, Розово и Бузовград.

Снимки: 14.06.2014 - 100 години Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ - Казанлък

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: