Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

За потребителя трябва да има ясна и вярна информация, независимо по какви критерии прави избора си

11.02.2016 - Димитър Маргаритов - КЗП

„В съвременния свят и интензивната комуникационна среда става все по-трудно човек да прецени от гледна точка на храненето кое е полезно и кое е вредно. Изказват се най-различни теории по този въпрос. Именно затова си давам сметка колко е сложна задачата на всички онези органи, които трябва да очертаят рамката на това, което може и онова, което не може изобщо да бъде предоставяно на потребителите.  Важното в случая, според мен, е че след като даден продукт е разрешен да се продава, най-естественото нещо е хората да знаят какъв е той. Именно поради това нашата институция се зае с проблема, без да има амбицията за изземва функциите на други органи, които са компетентни по този въпрос. От наша гледна точка нелоялната търговска практика е нещо недопустимо, като разкриването и забраната й е инструмент, предпазващ неограничен брой хора от това да бъдат заблудени или застрашени от някакви по-големи рискове, свързани със здравето и живота им.” Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, на организиран от в. ”24 часа” дебат на тема „Как лошото сирене вреди на здравето?”.

„Резултатите, които излизат от взетите от нас проби, показват, че действително има проблем в около 10% от случаите. Ние, разбира се, ще се произнесем за наличие на нелоялни търговски практики и за тяхната забрана. Предвижда се и санкция, която при първоначално нарушение достига до 30 000 лв., а при повторно – до 50 000 лв. Надявам се това също да има респектиращо въздействие спрямо тези, които си позволяват да бъдат некоректни към потребителите”, съобщи Маргаритов.
Той благодари на Асоциация „Активни потребители” за направеното изследване и посочи, че предоставените данни от него ще дадат възможност на КЗП да разшири спектъра на случаите, по които ще се произнесе. 

Председателят на КЗП подкрепи проектираните промени в законодателството по отношение на информацията, която да се предоставя на потребителите, като заяви: „Ние бихме участвали с цялата си експертиза в това да имаме едно законодателство, което наистина да е насочено към защита на потребителите, без да се правят каквито и да било квалификации. Всички хора са потребители и трябва да имат достатъчно добра информация, за да могат да формират своя избор, независимо от това по какви причини извън тази информация те го правят”. 
Маргаритов подчерта, че е много важна добрата координация между институциите и неправителствения сектор, която според него е налице и към момента.