Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Остава едва една седмица до края на състезанието за природна фотография „Уики обича Земята 2016 България“!

Досега в конкурса са качени малко над 1000 снимки, и организаторите се надяват на поне още толкова до края на конкурса. Качените снимки вече изпълняват замисъла си да илюстрират съществуващите статии в Уикипедия и да доведат до написването на нови статии. 142 снимки са използвани в статии на български, английски, италиански, руски, шведски, себуански и други сродни проекти. Над 20 вече са създадените нови статии за защитени видове и местности в България.

 


Тази година конкурсът се организира в България за втори път, но за разлика от миналата година – сега има награди, които ще бъдат връчени на церемония в Природонаучния музей в София в края на септември. Десетте награди за ваучери за книжарница или фотомагазин, но има и една специална награда: една от избраните десет снимки ще бъде издадена като официална пощенска марка на Република България. Това се случва за първи път в страната и за първи път в историята на конкурса „Уики обича Земята“.

Конкурсът стартира през 2013 година в Украйна и с всяка следваща година привлича нови страни-участнички. След националния етап на конкурса, който приключва в края на юни, снимките-финалисти от България ще продължат в международния кръг на съревнованието, където голямата награда е участие в международната конференция „Уикимания“, която през 2017 година ще се проведе в Монреал, Канада.

Приемат се снимки от защитените територии в България: национални паркове, природни паркове, резервати, защитени местности, природни забележителности, като няма ограничение за броя снимки, с които един участник може да допринесе. Не е задължително и фотографиите да са направени през периода на конкурса, могат да са и снимки от други сезони и минали години. Условието е обаче да бъдат дарени за Уикипедия под свободен лиценз и да бъдат описани подробно, за да бъдат и използваеми в енциклопедичните статии.

Така че, не се колебайте, а участвайте! Освен че ви очаква една от наградите в „Уики обича Земята“, допринасяте и за подобряването и увеличаването на свободното знание на български език.

Вижте 10-те най-добри снимки от миналата година от България.


Представяме ви и селекция от тазгодишното издание на конкурса.


Плакатът на „Уики обича Земята.