Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

73-годишен свещеник изгради 21 параклиса с голи ръце

21 параклиса, изградени от каменни плочи, свързват от няколко години курорта Свети Влас с билото на Стара планина. Всеки ден близо 3-километровото разстояние изминава пеша свещеникът на храма „Свети Власий“ отец Петър Цанков.

Навършилият наскоро 73-годишна възраст свещенослужител, чийто корени са от балканско село, видял „терка“ за богоугодното си начинание преди време край Монако. Там му се случило да венчава българка, която му показала околностите.

Когато преди 4 години съдбата го пратила да служи в светивласката черква, решил да повтори видяното в града-държава.

Разказва, че първоначално възнамерявал да вдигне само един параклис, после работата го увлякла.

Случило се в близост до храма му да има и много отпадъчен строителен материал. Всяка заран слагал в раницата си по няколко каменни плочи, изкачвал се нагоре и ги подреждал при завоите на пътеката. Така стигнал до 21, като навсякъде е сложил икони и надписи, взети от библията.

Заедно с руснак, който има имот край морето, прокарал близо 200-метров водопровод от пътя до първия параклис. Да имат откъде да си разквасят гърлата в жегата туристите – богомолци.

Това лято пък край едно от наскоро завършените каменни места за молитва засадил няколко коренчета домати, да имат какво да си откъснат хората, преди да стигнат до билото. За да има с какво да бъдат поливани, с приятели занесъл до мястото бидон с вода.

Отец Петър признава, че не търси похвали и признание, просто смята, че по този начин приобщава миряните към православната вяра.

Защото не всеки идвал в черквата, но мнозина дирели чистотата на планинския въздух.

Отец Петър Цанков е служил близо 20 години в Казанлък и Енина, но след спор със старозагорския митрополит Галактион бе изпратен на „заточение“. От него го спасил дядо Йосиф, митрополитът на възстановената Американско-австралийска епархия, който му поверил службата на храма в Ню Йорк.

От 4 години служи в храма „Свети Власий“, който беше осветен през 2010 година от вселенския патриарх Вартоломей. Черквата е вдигната върху основите на опожарен през ХVІІ в едноименен манастир.

www.monitor.bg