Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Параклис-мавзолей в памет на загиналите български воини в Първата световна война ще бъде изграден във Военната академия „Г.С.Раковски“ в София

Във Военната академия „Г.С.Раковски“ в София бе учреден Инициативен комитет за изграждане на параклис-мавзолей в памет на загиналите български воини в Първата световна война. На събитието присъстваха началникът на Военната академия ген.-майор Груди Ангелов, вицеадмирал Пламен Манушев, бригаден генерал Явор Матеев, доскорошният началник на отбраната ген. Константин Попов, говорителят на „БСП лява България“ и народен представител Жельо Бойчев, президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов и художникът Татяна Узунова, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий, представители на военните съюзи и организации и други.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че в дни, в които разделението е много лесно, най-важното е да намерим каузи, които да ни обединяват като българи. Тя благодари на ген. Константин Попов за инициативата и на Красимир Узунов за идеите и за дългите часове обсъждане. По думите ѝ инициативата за изграждане на параклиса-мавзолей ще стане мисия на много софиянци и на много българи. Според Йорданка Фандъкова, колкото е важно да строим училища и пътища, толкова е важно да строим и паметници. Кметът изрази надежда заедно с всички членове на инициативния комитет и с подкрепата на родолюбиви българи параклисът да бъде завършен през септември тази година по случай 100 години от Първата световна война. Йорданка Фандъкова коментира, че Инициативният комитет довършва делото на няколко общи инициативни комитета, създадени в началото на миналия век. Тя обясни, че параклисът и градината ще бъдат място, на което ще идват много софиянци, гости на столицата, ученици и деца. Кметът заяви, че уроците на историята ни учат как да живеем днес и към какво да се стремим в бъдеще.

Ген. Константин Попов, който доскоро изпълняваше длъжността началник на отбраната, подчерта, че освен слова и силни думи уважението ни към загиналите герои трябва да бъде измерено с построеното, което ще остане след нас. Според него тези, които са воювали преди 100 години в най-голямата война, в която България е участвала най-активно, не са искали да им строят паметници и храмове, а да се борят за България и българите. Генералът обясни, че изграждането на параклис-мавзолей е в сърцата на участниците в инициативата от доста време и благодари на Красимир Узунов за идеята. Константин Попов заяви, че това, което обединява всички, е паметта и благодари на всички, затова че са обединени.

Началникът на Военната академия „Г.С.Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов посочи, че е получил много обаждания на хора, които искат да се присъединят и да помогнат в изграждането на паметник-мавзолей за загиналите български воини в Първата световна война. Той допълни, че всички са добре дошли да помагат кой с каквото може. Ген.-майор Ангелов предложи членове на Инициативния комитет, чийто списък бе одобрен от присъстващите. Съпредседатели на инициативния комитет ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова и генерал Константин Попов. Членове са временно изпълняващият длъжността вицеадмирал Емил Ефтимов, ген.-майор Андрей Боцев- командир на Сухопътните войски, ген.-майор Груди Ангелов - началник на Военната академия, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-ма Бригада-Сухопътни войски, зам.-кметът на София Тодор Чобанов, Иво Антонов - началник отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната, Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий, народният представител от ГЕРБ адмирал Пламен Манушев, народният представител от „БСП лява България“ Жельо Бойчев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, изпълнителният директор на „ВМЗ-Сопот“ Иван Гецов, Генчо Генчев - кмет на Свищов, Илияна Попова - зам.-кмет на Петрич, Васил Цолов - кмет на столичния район „Оборище“, Мария Ачкова - кмет на столичния район „Средец“, ген.-лейтенант Стоян Топалов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, мл. лейтенант Петър Велчев- председател на Съюза военноинвалидите и пострадалите от войните, бригаден генерал Стефан Стефанов, ген.-майор Петко Драгоев - почетен председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“, полковник Валентин Колев от Асоциация на сухопътните войски и Райна Дрангова, внучка на полк. Борис Дрангов.
Биляна ИВАНОВА  Агенция "Фокус"