Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

На 15 и 16 март т.г. на посещение в Швейцария беше 25 членна българска делегация, организирано от Българо-швейцарската търговка камара, в рамките на проекта B2B 4 CSR, надграждащ  проекта “ДОМИНО“, за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение в българското професионално образование. Проектът е финансиран от Швейцарското правителство.

На 15 март българските участници се запознаха с швейцарската система на професионалното образование и прилагането на дуалното обучение в две професионални гимназии в градовете Ленцбург и Тун, съответно с 2300 и 3200 ученици и с близо 30 професии. Те разгледаха чудесно оборудваните обучителни цехове и лаборатории, където се провежда специализираното обучение и имаха възможност да дискутират темата с водещи експерти.   Ако трябва да се синтезира накратко формулата на успеха на швейцарската професионална образователна система, това е устойчиво ефективно партньорство на учебните заведения, публичните власти, бизнеса със своите браншови организации, ученици и родители. И оптимална концентрация на професии в едно учебно заведение, под формата на средна политехника, което позволява гъвкаво реагиране на динамичния пазар на труда с въвеждане на нови професии и отпадане на неактуални.

Същия ден след обяд,  в чудесно оборудваната зала на професионално училище Ленцбург се проведе бизнес форум на който взеха участие посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева,  ръководителят на проекта „ДОМИНО“ Петя Евтимова, заместник-изпълнителният директорът на ИАНМСП Никола Стоянов, президентът на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК)  Бони Бонев, председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов и останалите членове на българската делегация. Домакините бяха представени от кмета на Ленцбург Даниел Мосиман, директора на професионалното училише Руди Шутер и от около 50 представители на заинтересовани швейцарски фирми за развиване на търговски и кооперационни връзки с България. На форума беше представен проекта „ДОМИНО“ и подкрепата, която чрез него получава българското професионално образование за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение. Това е много важен инструмент за преодоляване на основния проблем на българския бизнес - недостига на професионални кадри. А кадрите са определящ фактор за превличане на инвестиции.  Г-н Васил Радойновски, ръководител на секретариата на БШТК представи проекта B2B 4 CSR, партньорската бизнес платформа за сътрудничество между български и швейцарски фирми и възможностите за инвестиции в България. Но може би най-убедително послание към инвеститорите беше емоционалната презентацията на Еуген Петерханс,  управител на „Ховаг Кабел“, пример за успешна швейцарска инвестиция в страната ни. На последвалите двустранни (B2B) срещи се открои  засилващия се интерес на швейцарския бизнес към български партньори в търсене на съвместни възможности за предлагане на конкурентните стоки и услуги. Бяха посетени и швейцарски фирми, участващи в процеса на дуално образование.

На 16 март Посолството на Република България в Берн организира, в най-голямото професионално училище в Кантон Берн, мащабен форум, за популяризиране на първите резултати от проектa „ДОМИНО“ сред широк кръг представители на швейцарските политически, бизнес среди и журналисти.  Целта на форума бе да информира швейцарските политици и широката общественост как се използват парите на швейцарските данъкоплатци при финансирането на проекти в България, а и да даде аргументи за актуалния дебат в Швейцария  в посока да продължи финансовата помощ на Швейцария за новите страни-членки и за следващ период.

Форумът бе открит от посланик Меглена Плугчиева и в него участие взеха Вернер Лугинбюл, депутат в горната камара на швейцарския парламент, посланик Елизабет фон Капелер, заместник-директор на Дирекцията за сътрудничество и взаимопомощ към Швейцарското министерство на външните работи, основен донор на проекта; г-жа Корнелия Йортле, директор на Федералния институт за професионално образование;  г-н Ханс Хес, президент на Браншовата организация на швейцарската машиностроителна индустрия, директорите на професионалните училища в гр. Берн и гр. Тун, както и редица представители на швейцарския бизнес, сред които съ-собственика на фирма Райхле и Де Масари, г-н Мартин Райхле, председателя на борда на директорите на ЛЕМ Холдинг, г-н Андреас Хюрлиман, ръководителя на департамента по развитие на човешките ресурси на Нестле за България, Европа, Средния Изток и  Северна Африка, г-жа Аделина Костова. От българска страна във Форума участва заместник-министър председателя по Евро фондовете, г-жа Малина Крумова и участниците в бизнес форума от предишния ден.

От Старозагорска област, която е лидер в България при въвеждане на дуалното обучение в 5 професионални гимназии (от общо 16 в страната), присъстваха представители на казанлъшките фирми Арсенал АД,   Гуала Клоужърс България и Гуала Клоужърс Тулс и старозагорската Оскар Рюег (също пример на успешна швейцарска инвестиця), които участват активно в процеса. Впечатления и опит, натрупани в рамките на проекта „ДОМИНО“, представи Деляна Михайлова от Гуала Клоужърс България.

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование]

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

21.03.2017 - Българо-швейцарска мисия посветена на дуалното образование

 
Банер

Бюлетин Доброволците:

Още от Доброволците:

Работа

ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 15.12.2017
    Българска народна банка 1 USD = 1.65664 BGN (up) 1 GBP = 2.21616 BGN (down) 1 CHF = 1.67609 BGN (up)

ВРЕМЕТО

Банер


>>>

НОВИНИ >>> КУЛТУРЕН АФИШ >>> КАЗАНЛЪК >>> ВРЕМЕТО и WEBCAM >>> ГАЛЕРИЯ >>> ОБЯВИ >>> УКАЗАТЕЛ >>> ЗА НАС >>> ВХОД >>> ВСИЧКИ НОВИНИ >>> НОВИНИ ОТ ЕВРОПА >>> ПОЛИТИКА >>> СПОРТ >>> МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ >>> ВИДЕО >>> КОНКУРСИ >>> ЕКСКУРЗИИ >>> ВАЖНИ НОВИНИ >>> ОБЩИНА КАЗАНЛЪК >>> ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КАЗАНЛЪК >>> ОБРАЗОВАНИЕ И СПОРТ >>> БЮРО ПО ТРУДА - КАЗАНЛЪК >>> ТРАНСПОРТ >>> КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ >>> КАЗАНЛЪК В 360 ГРАДУСА >>> Е-МАЙЛ >>> РЕКЛАМНА ОФЕРТА >>> РЕКЛАМНА ОФЕРТА ИЗБОРИ >>> ИЗРАБОТКА НА БЮЛЕТИНИ >>> БДЖ >>> АВТОБУСИ >>> Училища >>> Ясли и Детски градини >>> Спортни клубовe >>> Новини от Казанлък >>> Новини от Стара Загора >>> Новини от Павел баня >>> Новини от Мъглиж >>> Новини от НАП >>> Гледна точка >>> Казанлък крими >>> Царица Роза >>> Култура и изкуство >>> Любопитни новини >>> Интервюта >>> Кино "Искра" >>> Кино Латона Синема - Казанлък >>> Библиотека "Искра" >>> Читалище "Искра" >>> Читалище “Възродена Искра” >>> Новини от ГЕРБ >>> ФК" Розова долина"