Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Документиране и дигитализиране на тракийски гробници, гробни комплекси и движимо културно наследство от долината на розите и тракийските царе“На 25.04.2017 г. беше проведена закриваща пресконференция по проект “Документиране и дигитализиране на тракийски гробници, гробни комплекси и движимо културно наследство от долината на розите и тракийските царе“, по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 24-10-М2-26/22.05.2015, подписан между Министерство на културата и Исторически музей Искра, гр. Казанлък по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременно изкуство“ в рамките на Меморандума за разбирателство относно изпълнението на ФМ на ЕИП, подписан между България, Исландия, Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Стойността на проекта е 187 034.41 Евро.

Реализирането на настоящия проект затвърди принципа на участие на институциите и обществото в дейности, свързани с опазване и съживяване на историята и културното наследство. Той е пряко свързан с модернизирането на материалната база на Исторически Музей Искра, Казанлък успоредно с обучението на 20 души (6 души представители на ИМ "Искра" и 14 души представители на ромския етнос) за работа с закупения хардуер и софтуер за дигитализиране на триизмерни културни ценности и дигитална анимация.

Инвестицията за новите технологии е голяма и закупуването й не би било възможно с ограничения бюджет на музея. Разработен е нов интернет портал http://kazanlakmuseum.com а също и ГИС, който съдържа документирането на археологическите обекти по отношение на пространствените им характеристики и географското местоположение, средата, в която се намират и базисна информация за тях.

На разположение на посетителите на Исторически Музей Искра са разположени четири електронни табла в различните нива на музея за лесен достъп до дигиталното съдържание и 3Д възстановки на движимото и недвижимо културно наследство.

Развитието на един толкова богат фонд от дигитализирани движими и недвижими културни паметници  с изключително значение за местната археология и история безспорно ще добави стойност към туристическия потенциал на културния ресурс, с което ще генерира допълнителен интерес от страна на туристите. По този начин районът ще се утвърди като предпочитана туристическа дестинация, което от своя страна е благоприятно условие за растежа на местната икономика.


Free Joomla Extensions
 

НАШИЯТ ВИДЕО АРХИВ:


Банер

Бюлетин Доброволците:

Още от Доброволците:

Работа

ФИКСИНГ БНБ

Валутни курсове

  • Курсове за 15.12.2017
    Българска народна банка 1 USD = 1.65664 BGN (up) 1 GBP = 2.21616 BGN (down) 1 CHF = 1.67609 BGN (up)

ВРЕМЕТО

Банер


>>>

НОВИНИ >>> КУЛТУРЕН АФИШ >>> КАЗАНЛЪК >>> ВРЕМЕТО и WEBCAM >>> ГАЛЕРИЯ >>> ОБЯВИ >>> УКАЗАТЕЛ >>> ЗА НАС >>> ВХОД >>> ВСИЧКИ НОВИНИ >>> НОВИНИ ОТ ЕВРОПА >>> ПОЛИТИКА >>> СПОРТ >>> МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ >>> ВИДЕО >>> КОНКУРСИ >>> ЕКСКУРЗИИ >>> ВАЖНИ НОВИНИ >>> ОБЩИНА КАЗАНЛЪК >>> ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КАЗАНЛЪК >>> ОБРАЗОВАНИЕ И СПОРТ >>> БЮРО ПО ТРУДА - КАЗАНЛЪК >>> ТРАНСПОРТ >>> КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ >>> КАЗАНЛЪК В 360 ГРАДУСА >>> Е-МАЙЛ >>> РЕКЛАМНА ОФЕРТА >>> РЕКЛАМНА ОФЕРТА ИЗБОРИ >>> ИЗРАБОТКА НА БЮЛЕТИНИ >>> БДЖ >>> АВТОБУСИ >>> Училища >>> Ясли и Детски градини >>> Спортни клубовe >>> Новини от Казанлък >>> Новини от Стара Загора >>> Новини от Павел баня >>> Новини от Мъглиж >>> Новини от НАП >>> Гледна точка >>> Казанлък крими >>> Царица Роза >>> Култура и изкуство >>> Любопитни новини >>> Интервюта >>> Кино "Искра" >>> Кино Латона Синема - Казанлък >>> Библиотека "Искра" >>> Читалище "Искра" >>> Читалище “Възродена Искра” >>> Новини от ГЕРБ >>> ФК" Розова долина"