Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Фотоизложба „Преди всичко България“

С мотото „Преди всичко България“ в Музея на фотографията бе открита изложба с непубликувани фотографии от архивите на казанлъчанката Лилия Димитрова, племенница на Чудомир.

Фотографиите, сред които и неизвестни снимки с образа на Цар Борис III, се показват за пръв път благодарение на събирателската дейност на Димитрова, опазила ценните архиви на дядо си Георги Чорбаджийски, брат на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Снимките от изложбата, на брой повече от 70, са обработени в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Значителна част от тях са запечатали образи на български опълченци с характерните им калпаци и униформи. През 2014 г. архивите на Георги Чорбаджийски са проучени от неговата внучка Лилия Димитрова, която издава книгата „България над всичко“. Книгата съдържа документални свидетелства за живота и дейността на подофицерското дружество, подкрепяло не само опазването на паметта за загиналите, но и трудния живот на техните семейства, останали без бащи.

Георги Чорбаджийски получава Кръст за храброст от Балканската война, по време на която го произвеждат в подофицер.  По-късно, той става председател на казанлъшкото Дружество на запасните подофицери - „Бузлуджа“. Именно като такъв, Георги Чорбаджийски развива активна дейност в цялата страна. Делегат е национални конгреси, присъства на множество исторически събития, свързани с почитане паметта на загиналите във войните, българи.

Изложбата съдържа снимки от тези негови посещения, както и редица други фотоси запечатали важни моменти от българската история.

галерия снимки: 06.02.2018 - Фотоизложба "Преди всичко България" - от архивите на Лилия Димитрова

http://youtu.be/S-vtWknU9As

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: