Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

15-годишен младеж свири на 300-годишен уникат

Над 120 струнни музикални инструменти участват в провеждащия се за първи път в България и в частност в гр. Казанлък Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Те са изпратени от майстори –лютиери от различни краища на света.


Free Joomla Extensions

Специално за конкурса и по повод 100-годишнината от лютиерството в Казанлък, в града на розите пристигна уникална 3-вековна цигулка, изваяна от ръцете на прочутия италианец Джузепе Гуарниери, живял през XVII век. Днес звукът от ценния експонат огласи една от залите в Музея на розата. Голямата привилегия и чест имаше 15-годишният Александър Тянов, който учи цигулка при преподавателя Георги Стойчев. Възможноста да свири на 300-годишната цигулка „Дубъл” от Йохан Себастиан Бах 9-токласникът определи като късмет.

Ценният експонат ще може да бъде видян само на 2-ри и 3-ти юни в Музей на розата – Казанлък. Останалите инструменти, които участват в конкурса по лютиерство, ще останат изложени до 22 юни, като на 2 юни от 18.00 часа на тържествена церемония ще бъдат обявените победителите. Техните изделия ще се оценяват от специално жури, което има и уникалното право да сертифицира инструменти на името на големия Антонио Страдивари.

Ето и съставът на журито:

ФЛОРИАН ЛЕОНХАРД- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЖУРИТО (АНГЛИЯ)

Един от най-добрите експерти на струнни музикални инструменти в света. Завършил е института по лютиерство в Митенвалд - Германия. Членува в световни  асоциации и в момента е най-известния реставратор. Ателието му е в Лондон. Той е лицензиран бизнес оценител, както и консултант на световно известни солисти. Написал е много научни трудове, свързани с лютиерството. Организирал е конференции в много държави по света. Многократно е бил жури на международни конкурси.

КАРЛО ВЕТТОРИ е от Флоренция, ИТАЛИЯ. Той е син и ученик на Дарио Веттори. Усъвършенства се под ръководството на Джузепе Орнати. Печели награди на национални и международни конкурси. Той е един от най-известните лютиери в Италия, който има голяма колекция на музикални инструменти. Издава списания “Артелютария”, написал е много книги свързано с лютиерството. Има открит  музей на своите инструменти в град Ливорно.

ГУАЛТИЕРО НИКОЛИНИ живее и работи в град Кремона, ИТАЛИЯ. След дипломирането си в град Павия, започва да се интересува от лютиерство. Преподава италиански език в международната школа “Антонио Страдивари” град Кремона, на която е заместник-директор. Организира и представя лютиерското изкуство в международен аспект, така също издава книги и каталози на различни езици. 12 години е бил председател на Асоциация на лютиерите в Италия ( ALI), заместник-председател на Асоциация по изработка на акустични инструменти и повече от 10 години е председател на Национална Асоциация на Италианските Лютиери (ANLAI). Организатор е на мостри, концерти, конференции,  свързани с лютиерството и, не на последно място, Национални и Международни конкурси, както и този в град Казанлък.

ИКУКО СУЗУКИ (от ЯПОНИЯ) е единствената жена в този конкурс. Завършва школата по лютиерство в град Кремона - Италия. Усъвършенства се в ателието на братята Сколари. След завръщането си в Япония открива школа по лютиерство  в Осака, където преподава кремонския стил на изработка. В това начинание много й помагат световно известните майстори Сколари и Мораси. Жури е на много международни конкурси. Член е на проект за музикални инструменти в град Нара.

ДЖОРДЖИО СКОЛАРИ
работи и живее в Кремона, ИТАЛИЯ. Завършва международната школа по лютиерство под ръководството на световно известните майстори Згаработто и Морасси. Последните двама са дали тласък на съвременното лютиерство в Италия. Има ателие, където работи с брат си, който също е лютиер. Преподавател е в школата на Страдивари и по-късно заема длъжността заместник-директор. „Благодарение на добрата подготовка, която е дал на мен и моите колеги, сме постигнали високи професионални резултати”, споделя Едрьо Едрев – първият българин, завършил Международен институт по
лютиерство „Антонио Страдивари“ Кремона- Италия. Извън преките си задължения Сколари участва в много инициативи, свързани с лютиерството. В момента е председател на Консорциум “Антонио Страдивари” –Кремона.

ГРЕГ АЛФ (от САЩ) завършва школата на Страдивари в Кремона. След дипломирането се прибира в САЩ, където има ателие. Изключително прецизната работа му носи успехи на международни и национални конкурси. Неговите инструменти са водещи в симфонични оркестри. Бил е гостуващ преподавател в много учебни заведения по музика. Изключително отворен е да сподели своя опит, както с колеги така и с музиканти.

ДЗЕНГ КУАН (от КИТАЙ) завършва музикалната академия в Пекин и след това учи в школата на Антонио Страдивари - Кремона, която завършва през 1988г. Завръщайки се в Китай, заема длъжността Директор на пекинската консерватория, както и председател на лютиерите в Китай. Бил е министър на културата. Той е постоянен член на комитета на Националния народен конгрес. Бил е участник  и жури на много национални и международни конкурси.

РОБЕРТО ВИЛЛА (от ИТАЛИЯ) от няколко години е член и секретар на Национална Асоциация на италианските лютиери (ANLAI). Неговата задача е да организира мостри, концерти, конференции, както и документални филми, които се излъчват по национални италиански програми. Успешно организира представяне на лютиерството Кастелло Сфорцеско – Милано; музея на музиката Шереметев - в Санкт Петербург и музикалната академия в област Ломбардия.

ЕДРЬО ЕДРЕВ – гр. Казанлък (БЪЛГАРИЯ)

Първият български лютиер, завършил Международен институт по лютиерство „Антонио Страдивари“ Кремона - Италия (1981-1985г.) Носител на много награди от международни конкурси. Дипломира се под ръководството на световно известните лютиери Бисолоти, Амигети, Сколари. 1991-1993г. завършва школа за професионално изработване на лъкове в град Кремона-Италия. Първият преподавател в паралелка по лютиерство към Художествена гимназия в град Казанлък. Председател на Регионално сдружение на майсторите лютиери 1998-2014г. Лицензиран оценител на инструменти към Агенция за приватизация, постоянен експерт към Министерството на културата, притежава сертификат на Асоциация на Бизнес оценителите от 1998г. Награди и отличия: Международен конкурс Италия- Бавено: 1995г. ; 4-то място виола специална награда; 1999г. 3-то място виола бронзов медал; 2001г. 3-то място виола при неприсъдено първо място и бронзов медал. 1989г. 3-то място виола в Чехия и награда за звучност от Токийската консерватория Япония. 1993г. 4-то място виола в Унгария и специална награда на Стефано Кония.

Творческата си кариера продължава като жури на Международни конкурси: 2011г. Пизоне – Италия

  • 2013г. Кремона, Италия – Моцате -Милано
  • 2015г. Пизоне – Италия
  • 2017г. Сесто Фиорентино Флоренция – Италия
  • 2018г. Кремона Италия- Казанлък

През 2017г. е избран за Почетен гражданин на град Казанлък.

ГАЛИН ПЕНЕВ (гр. Казанлък, БЪЛГАРИЯ)
Професионалната си кариера започва през 1997 г. Изработва и реставрира барокови, класически, фламенко и металнострунни китари. Участва в международно конкурси, сред които е и Международния конкурс за класическа китара – Бавено (Италия), като там се класира на 7 място от над 30 участници от цял свят. Първата си китара изработва в далечната 1989 г. и днес вече е сбъднал мечтата си – работи в собствено ателие в гр. Казанлък. Консултант е на казанлъшкото предприятие „Кремона – България” ЕООД за изработване на китари. Участвал е в множество лютиерски изложби. От създаването до 2009 г. е секретар на Сдружението на майсторите лютиери. На инструментите на Георги Пенев днес свирят десетки концертиращи китаристи, композитори и студенти от цял свят. Активно се занимава с репарация и реставрация на барокови, ренесансови и модерни инструменти.

СТЕФАН ХРИСТОВ (гр. Казанлък, БЪЛГАРИЯ)
Роден на 22.11.1967 г. в гр. Казанлък. Висшето си образование завършва през 1996 г. в Академията за Музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив специалност – класическа китара. По време на следването си посещава майсторски клас по Камерна музика при проф. Бернард Хеб. От 1990 г. е преподавател по класическа китара  в  родния си град. Неговите ученици са носители на призови места от Национални и Международни конкурси. Стефан Христов е член на журито на Международния конкурс за класическа китара в гр. Гоце Делчев. Със съпругата си Румелия Христова–виолончело печелят Първа награда като дуо в раздел „Камерна музика”  в същият конкурс  през 1998г. с председател на журито проф. Иван Спасов. Като дует концертират в страната и чужбина.


Галина Стоянова се срещна в Община Казанлък със 6-мата членове на журито на Международния конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара, който предстои в Града на розите. Тя приветства световно признатите майстори – лютиери в Казанлък и им пожела да станат част от 115-те празници на розата. „Аз, като кмет и моите съграждани сме изключително признателни на нашите лютиери, защото те са причината Вие да сте тук.“, посочи Стоянова. Като празничен символ тя подари на всеки от своите специални гости оригами роза – подарък от кмета на побратимения японски град Фукуяма, по случай техния празник на розата.

Почетният гражданин на Казанлък лютиерът Едрьо Едрев представи своите колеги. Седналият вдясно от него, китаецът Дзенг Куан е бил почетен гост на града през 1987г. –  „Празникът успява да събере хората“, сподели впечатленията си Куан и оцени високо красивата промяна в облика на града през последните години.

Специалното жури, което единствено има правото да сертифицира инструменти на името на големия Антонио Страдивари изрази надежда, че конкурсът ще бъде полезен за младите им последователи във финото майсторство на изработката на струнни инструменти.

При Галина Стоянова чуждестранните гости дойдоха с редкия музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci, датиран от 1734 година, създаден от италианския майстор – лютиер Джузепе Гуарнери.

Кметът на Казанлък сподели опит за сътрудничеството с побратимените градове: „Като кмет се убедих, че няма големи и малки градове, а градове с големи и малки амбиции. Казанлък е град с големи амбиции и затова можем да бъдем приятели и със 7-милионен град, какъвто е побратименият китайски Дзинан. Ето защо много се радваме, когато имаме много гости от много страни.“, поясни Галина Стоянова.

„Вие сте наши посланици не само на празника, но най-вече на красивото и много трудно изкуство – лютиерството.“, обърна се към високо ценените специалисти тя и ги прикани да се включат в празничното шествие в неделя по обед в центъра на Казанлък.

Пресцентър на община Казанлък

Галерия снимки: 29.05.2018 - Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара (журирането)

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: