Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

С шествието на розоберачите стартира 11-то "Тъпан бие, хоро се вие"


В последната събота на месец май в града на розите се събраха 33 клуба от цяла България за 11-то Национално надиграване "Тъпан бие, хоро се вие" организирано от Народно читалище "Жар-2002" и Община Казанлък. Площад "Севтополис" бе опъстрен от над 1000 танцьори в различни китни носии. Малко преди началото на надиграването се състоя и първото шествие на розоберачите във Фестивал на розата, а с него и най-дългото хоро.


Free Joomla Extensions

Така Община Казанлък възстановява стария обичай на почит към поминъка на жителите на Долината на рози и подари пищно преживяване за стотиците гости на Казанлък, пристигнали за атрактивното шествие. Организаторите от Народно читалище „Жар – 2002“ получиха наградата на Община Казанлък за най-многобройно посетено събитие, която се връчва за първи път тази година.

Началото бе дадено с общи хора, а във втората част всеки от клубовете представяше свое научено хоро. Така пъстроцветна от различните краища на България стана още по-пъстър и наситен с ритми. В края втората част и представянето на 30-те клуба, започна третата част любимите хора на клубовете. В тази част и гражданите на Община Казанлък взеха участие.

В началото на деня бе даден и старта на 4-то Национално надиграване за деца "За ръчица". В него взеха участие 11 клуба от страната. За децата тази година слънцето се усмихна за разлика от миналата където Мегданът заради дъжда се оказа сцената. За първи път в града на „Розите и Тракийските царе“ надиграването за деца се проведе през 2015 година. В него участие вземат деца от 4 годишна възраст закърмени с нашия роден фолклор.

Галерия снимки:

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: