Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Хиляди родолюбци се събраха на 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Хиляди родолюбци се събраха на 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична

С литургия за здраве бе официално открито 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което традиционно събира в курортното селище Старозагорски минерални бани хиляди участници и почитатели на българския фолклор.


„Днес, тук са над 4000 участници, които заявиха своето желание да се качат на сцените на станалото традиция събитие - Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Всяка година интересът нараства, а това ни говори за живия български дух, за голямата необходимост да се наслаждаваме на традициите, да ги съхраняваме“, каза в приветственото си слово ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова. „Стремежът на Община Стара Загора е да надгражда това утвърдило се събитие. Съборът „Богородична стъпка“ е емблематичен не само за нашата област, не само за Тракия, а за цялата страна. Той привлича хора от различни възрасти и различни краища на България. Тук те общуват – тук се превъзмогват всички лични страсти, различия, защото ни обединява обичта към българското, към традициите. Нека тези два дни се насладим на изключително богата фестивална и съпътстваща програма“, допълни тя.

Хиляди родолюбци се събраха на 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична

Благодарност за добрата съвместна работа при организиране на мащабното събитие към общинското ръководство на Стара Загора отправиха още Станчо Станев, кмет на курортното селище Станчо Станев, Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора и Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България. На откриването гости бяха още Таньо Брайков, председател на Общинския съвет на Стара Загора, общински съветници, зам.-кметът на общината Красимира Чахова, кметове и кметски наместници от региона, народният представител Радостин Танев, както и ръководители на различни държавни и местни институции.

В края на официалната церемония, в небето полетяха близо 10 керкинеза, които са спасени от център за диви животни „Зелени балкани“. Благодарение на грижите на специалистите в центъра, малките птици бяха върнати в естествената си среда, а две от тях поеха своя път от ръцете на зам.-кметът Красимира Чахова и народният представител Радостин Танев.

Малко по-късно започна и уникално дефиле на дрехи, събрали в едно традиционното облекло и модните европейски тенденции от първата половина на ХХ-ти век под мотото „Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля“.

Хиляди родолюбци се събраха на 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична

Участниците в събора отново се представят на две сцени в парка на курорта, а от 19.00 часа започва Гала концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Инструментална формация „Булгара“, с ръководител Димитър Христов.  Два часа по-късно е демонстрацията на нестинарски танц.

В неделя програмата започва в 9.00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените от журито участници. Тази година то е в състав - доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН,  академик  Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, академик Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“, Христо Иванов , гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Емил Минев, хоров диригент.

За всички посетители има отново пъстра съпътсваща програма, детски ателиета и творчески работилници, игри от младините на баби и родители, както и шарен „Селски двор“, където се вият два дни кръшни хора. Ароматно ръжено кафе и чай, както и Тракийска кухня допълнително носят настроение. Майстори пак наредиха и традиционната Улица на занаятите.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България,   Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ - Старозагорски бани.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: