Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Около 2000 души в Стара Загора ще бъдат поканени да се изследват безплатно за хепатит С

фонтан
Около 2 000 души от Стара Загора ще бъдат поканени да се изследват безплатно от 5 септември до 16 ноември 2018 г. за инфектиране с вируса на хепатит С. Община Стара Загора, която е партньор по проекта SPHERE-C, заедно с Регионалната здравна инспекция и Министерството на здравеопазването, вече е изпратила първите 1 000 писма до произволно избрани граждани, които могат да се включат доброволно в изследването.

Проектът е стартиран от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и се осъществява от Института „Роберт Кох“ и Националния институт по здравеопазване в Германия.
Проучването ще предостави информация за броя на хората, заразени с вируса на Хепатит С, а откритите носители ще могат да получат достъп до необходимата медицинска помощ. То ще даде информация и за разпространението на хепатит С сред населението в града, която ще бъде използвана за по-нататъшното планиране на общественото здраве. Участниците в проучването ще попълнят кратък въпросник, след което ще дадат кръвна проба, което отнема общо около 30-40 минути. Цялата информация, събрана по време на проучването, ще бъде конфиденциално третирана.

Успехът на проучването е обвързан с висок процент на участие, поради което с мисията да убеди гражданите да подкрепят проучването е натоварен кметът Живко Тодоров, от чието име е отправена поканата към тях. В специално изработена и приложена информационна брошура те ще намерят отговори на въпроси, свързани с проучването.

Като знак на благодарност за отделеното време, участниците ще получат  рекламна чаша и химикал от екипа на института „Робърт Кох”, Берлин, Германия.
На 5 септември, от 10:30 ч. в зала 2 на общината ще се проведе пресконференция на организаторите на проучването.

Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което варира в тежест от леко заболяване, продължаващо няколко седмици, до сериозно, хронично заболяване, което атакува и трайно уврежда черния дроб. Заболяването е в резултат на инфекция с вируса на хепатит С, който се разпространява предимно чрез контакт с кръвта на заразен човек. Хората, тествани положително за хепатит С, могат да бъдат лекувани и излекувани. В повечето европейски страни по-малко от 1% от възрастното население е заразено. Не е малък процента на безсимптомното носителство (човек може да бъде заразен без да има клинични прояви на заболяването). Кръвният тест е единственият метод, който открива заболяването в този случай.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 24.01.2020


Автобусно разписание:Виж