Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициатива на Младежки ГЕРБ срещу фалшивите новини

Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициатива на Младежки ГЕРБ срещу фалшивите новини

Българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел подкрепи инициатива на Младежи ГЕРБ срещу фалшивите новини, която се проведе в центъра на Варна. Под наслов „Само истината, не на фалшивите новини” преминава и летният университет на младежката организация, който също се провежда в морската столица.


Free Joomla Extensions

За да разяснят негативния ефект и начините да се предпазим от подвеждащата информация, младежите организираха инициатива в центъра на Варна. На видео стена пред входа на Морската градина беше излъчен кратък филм, а участниците в политическата академия се включиха в раздаването на флаери.

Еврокомисарят Мария Габриел подкрепи инициатива на Младежки ГЕРБ срещу фалшивите новини

„Винаги ще има фалшиви новини, но това, което можем да направим, е да намалим въздействието им, защото те рушат доверието в демократичните ценности, рушат доверието в нас като хора! Свободата на информация е неприкосновена, затова всяка инициатива, която показва колко е важно да правим информиран избор, е полезна. Медийната грамотност е изключително важна. Тя изисква да проверяваме достоверността на информацията”, коментира Мария Габриел.

В инициативата се включиха също председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев и народните представители от ГЕРБ Васил Цветков, Галя Василева, Радостин Танев и Станислава Стоянова.

„Фалшивите новини, поднесени с гръмки и скандални заглавия, лесно привличат интерес, но изкривяват реалността и въвеждат в заблуда. Хигиената на четене изисква внимателно да подбираме източниците на информация, на които бихме могли да се доверим. Споделяйки в социалните мрежи манипулирани факти и тълкувания, на практика ставаш съучастник в лъжа”, заяви председателят на МГЕРБ Георг Георгиев. „Съжалявам, че има политически партии и техни представители, които са съпричастни към производството и разпространението на фалшиви новини. Ролята на политиците е да бъдат достоверен източник и да вдъхват доверие. Обратното е нелепо!”, категоричен бе Георг Георгиев.

„Проверявайте фактите, преди да се доверите! Сайтове със съмнителни заглавия „изникват” периодично в интернет пространството единствено за да заблуждават с фалшиви новини. Не вярвайте на медии, страници и профили в социалните мрежи, които не познавате и всяка информация в тях е скандална! Най-лесният начин да се предпазите е да не отваряте линк, ако не идва от достатъчно надежден източник”, съветват младежите чрез флаерите и краткия видео филм, който привлече интереса на варненци.

gerb.bg

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: