Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Спасяват стенописите на храма в Средногорово с благотворителен концерт на ансамбъла на Българската армия

Реставрират стенописите в храм „Св. Георги Победоносец“ в село Средногорово

Ансамбълът на Българската армия ще изнесе благотворителният концерт за набиране на средства за възстановяване на църквата в казанлъшкото село Средногорово. Храмът „Свети Георги Победоносец“ е на близо 140 години и се нуждае от спешна реставрация на стенописите, дело на зографа и съратник на Левски Петьо Ганин. Концертът ще се проведе на 11 септември, вторник, от 19:00 часа във Военен клуб-Казанлък. Остават около 4 хил. лв. да бъдат събрани от общо 14 хиляди нужни за реставрацията. Екипът вече работи в църквата, съобщи кмета на село Средногорово Илиян Илиев. Реставраторите са Таня Манева и Ивайло Левичаров, работили в храма в Девическия манастир в Казанлък. Двамата работят в Националната художествена галерия. Кметът Илиян Илиев е организатор на благотворителното събитие, което ще бъде под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В Концерта ще участват още Маргарита Хранова, Росица Кирилова и Гуна Иванова, съобщи Илиев.

Реставрират стенописите в храм „Св. Георги Победоносец“ в село Средногорово

Храмът „Св. Георги Победоносец“ е изцяло възстановен и осветен още в първата година след Освобождението на България – на 30 септември 1879 г.  „Идеята е да се довършат реставрационните дейности  да края на следващото лято, за да може да бъде осветена ремонтираната църква за 140-тата годишнина от построяването и 300 години от заселването на първите жители на село Средногорово“, разказа кметът Илиян Илиев. Той припомни, че спасяването на храма с богата история е започнал неговият предшественик Коста Меразчиев. Като кметски наместник организира благотворителна изложба с разпродажба на картини, средствата от която да отидат за възстановяване на стенописите. Събират се над 3900 лева. Добавят се средства и от Дирекция по вероизповеданията за ремонт на покрива и укрепване на храма.  Цялата църква е укрепена с желязо-бетонен пояс, боядисани са стените отвътре, където няма стенописи, подновено е изгнилото дюшеме.

Лични средства за възкресяване на стенописите в размер на 7000 лева прибавя Росица Якобс, която от дълги години живее в Холандия.

Кметът Илиян Илиев призова и желаещите дарители да помогнат за реставрацията на храма. „Надявам се с концерта да съберем нужните 4 хил. лв, ако това не стане съм поел ангажимент да ги дам от лични средства“, заяви кметът.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 14.06.2019


Автобусно разписание:Виж