Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Петя Ставрева: Членството в ЕС даде нови възможности за развитие на регионите у нас

Фондация „Конрад Аденауер“ и Обединени земеделци проведоха дискусия за предизвикателствата пред евро

Фондация „Конрад Аденауер“ и Обединени земеделци проведоха дискусия за предизвикателствата пред евроинтеграцията

Членството на България в Европейския съюз отвори нови хоризонти пред развитието на регионите и даде нови възможности на местната власт. Европрограмите и евромилиардите са шанс за икономическо развитие в условия на скромен национален бюджет. Чрез спечелени проекти в една община могат да влязат милиони евра, които да дадат тласък на нейното развитие.

Това заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева при откриването на семинар на тема: „Предизвикателствата пред евроинтеграцията в хоризонта на предстоящите европейски и местни избори”. Форумът, който се организира със съдействието на фондация «Конрад Аденауер», се провеждe на 15 и 16 септември в Банкя. В него участваха кметове и общински съветници на Обединени земеделци в страната, експерти и представители на регионалните структури на партията. От Обединени земеделци винаги сме настоявали за развитие на България на регионите – за децентрализация на работата с европейските пари, за насочване на повече средства към малките населени места, за стартиране на регионални програми, които могат да ограничат процеса на обезлюдяване на цели територии в страната. И тук ролята на европейските програми е ключова, отбеляза Петя Ставрева.

Тя акцентира на необходимостта от дългосрочна стратегия за адекватна регионална и аграрна политика в борбата с демографската криза, която по думите й вече има параметрите на катастрофа. В условията на криза земеделският сектор може да създаде нови работни места и да промени перспективата за развитие на регионите, подчерта Ставрева. В този контекст и ролята на компетентната местна власт става все по-важна, каза тя и добави, че  милиарди евро са изплатени за общински проекти и по оперативните програми, и по програмата за развитие на селските райони.  Практиката обаче показва, че с еврофондовете работим на приливи  и отливи, с променлив успех, в условия на тежка бюрокрация и корупцията остава нерешен проблем, каза председателят на Обединени земеделци.

Фондация „Конрад Аденауер“ и Обединени земеделци проведоха дискусия за предизвикателствата пред евро

Големият дебат на колко скорости се движи Европа у нас има други измерения. За съжаление продължаваме да сме най-бедната страна с най-ниски доходи в ЕС. И следва логичният въпрос на колко скорости са движи България единайсет години след приемането в ЕС, заяви Петя Ставрева. Тя подчерта, че инвестициите в инфраструктурата и в създаване на нови работни места са водещи за регионалното развитие.
В контекста на предстоящите догодина избори на местна власт Петя Ставрева призова за “кметове визионери, чийто хоризонт не свършва с един или два мандата”. Затова, според нея, от ключово значение е какви хора влизат в местната власт - хора с мотивацията да променят и развиват населеното място в което живеят, или да облагодетелстват тесен кръг около себе си. Вярвам, че  кметовете и общинските съветници от Обединени земеделци ще продължават да работят за каузата на евроинтеграцията на страната ни. Европейските възможности за местната власт ще станат реалност само с разумни и отговорни решения в полза на хората, каза в заключение Петя Ставрева.

На форума бяха дискутирани също: „Българският прочит на работата с европейските програми”, „Развитието на земеделието и селските региони в условията на членството  членство в ЕС ”, „Предизвикателства пред местната власт в процеса на евроинтеграцията”, както и “Необходимите промени в изборното законодателство”.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж