Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Първа номинация за Годишните награди „Добрият Самарянин“ 2018 г. е за доброволците, които откриха Милка Андонова

Първата номинация в пощата на доброто получихме само няколко дни след затваряне на номинациите през 2017 г. Свидетел на добротворството става цялата старозагорска общественост, но г-жа Стефа Абаджиева и г-жа Здравка Димитрова номинират добротворците за активното им участие в 5 дневната доброволческа акция по издирването на изгубилата се болна жена като изказват своето признание пред младите хора за тяхната инициативност и самоорганизираност, която довежда до успех в откриването на Милка. Според тях: “Скоро не е имало такъв случай  на съпричастност, доброта и човечност!”
Добротворците: Кирил Марков, Станко Димов, Христо Марков, Милка Колдамова, Любомира Райкова, Петко Петков, Венко Добрев и 492-мата доброволци от фейсбук-групата “Да намерим Милка!”

Добротворството: Група старозагорци реагират веднага, след като са прочели пост в социалните мрежи за изчезването на 64-годишна жена, страдаща от болестта на Алцхаймер, обявена за национално издирване, за която близките й съобщават, че на 3 ноември, 2017 г., се е изгубила в района на вилно селище "Светлина", близо до гробищата в Стара Загора. В рамките на няколко часа се създава и се самоорганизира група от доброволци, която стартира издирването на Милка Андонова с копнежа “Да намерим Милка!”.

В акцията по издирването се включват стотици доброволци от града, последвали призива на групата в социалните мрежи. Пет дни почти денонощно те разпространяват плакати и флаери, обикалят из Стара Загора и обхождат региона в търсене на болната жена. Всеки сигнал е проверен, всяко място - посетено и на 9 ноември, трима от доброволците - Кирил Марков, Станко Димов и Христо Марков, откриват Милка Андонова, измръзнала, отпаднала, но жива! Веднага жената е настанена в болница.

Радостта на всички доброволци е неописуема. На именния й ден, Милка е открита!

Може би с успешния край на тази история щеше да приключи и съществуването на тази група от доброволци, постигнали целта си. Но… животът често ни предлага обрати. Няколко часа след настаняването си в болница, Милка Андонова се разделя с физическия си живот, на 64 години.

Тогава един от доброволците пише в групата: “Не знам как се започва такъв текст… Нито ми е до добро утро, нито до здравейте и привет! Знам само, че всяка една крачка, която извървяхме, търсейки Милка, беше крачка и към самите нас. Всеки извървя себе си и намирайки нея, намерихме и нещо, дълбоко скрито в душите ни. Знам, че този път няма край и че ще продължим по него. Няма да е прав и лек, но кой би избрал лесните пътища? Знам, че никой път не е непреодолим, извървян с приятел! Че няма тъмнина, която да ни спре, защото в нас е светлината на Милка! Събра ни по трудния начин, сплоти ни по тъжния, но ни изведе на най-правилния път. Нашия. Лек полет, Милка! На нас няма да ни е леко. Но ще ни е светло. И това ни стига!”

Така “спасителите на Милка”, продължавайки пътя си, следват призива си - да откриват хора! Месеци по-късно, те помагат за намирането на друга изчезнала жена - жива!

Номинацията получихме от: Стефа Абаджиева и Здравка Димитрова.


***

“Добрият Самарянин - добротворството създава общности” е мотото, което през 2018 година ни напомня, че “Добрият Самарянин” не е само конкурс или добра традиция, в която разказваме или четем за добри дела, или където показваме благодарност към всеки отделен човек или група от хора, направили нещо значимо, помагайки на някой друг в труден момент, “Добрият Самарянин” е инициатива, чрез която добротворството свързва поколения, изгражда общности и вдъхновява бъдещето.

 Конкурсът „Добрият Самарянин“ има вече над седемгодишна история. За това време са проведени 7 церемонии; получени са 69 индивидуални и групови номинации; избрани са 7 носителя на голямата награда “Добрият Самарянин“ и 8 носителя на отличието на общността “Добрият Самарянин”; връчени са 2 извънредни награди - 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); изработено е юбилейно издание на статуетката “Добрият Самарянин” с позлатени криле; създадена е песен, посветена на добротворците - “Песен за добрите самаряни”; издадена е пощенска марка “Добрият Самарянин”, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща - гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент “Добрият Самарянин”, за който вече е създаден предварителен проект.

В книгата на доброто са записани имената на следните носители на Годишната награда “Добрият Самарянин”: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала „Тракия“; Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер, благодетелите, подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж; Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца и Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче.

През 2018 г., партньорите на Сдружение “Самаряни” в кампанията за популяризиране на добротворството, са: Община Стара Загора, Община Казанлък, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Областна дирекция на Български червен кръст – Стара Загора, “Български пощи” ЕАД, КонтурГлобал “ТЕЦ Марица Изток 3”, Сдружение “Моята еОбщина”, Книжарница “Приятели”, Дарик радио, Телевизия Стара Загора.

Номинации се очакват до 4 ноември, 2018 г., в специалната пощенска кутия на доброто, позициониранa на Централна поща - гр. Стара Загора, онлайн на www.samaritans.bg/dnes или на адрес: гр. Стара Загора, ул. “Патриарх Евтимий” № 57, Централно управление на Сдружение “Самаряни”.

Навсякъде край нас има подвизи и е време те да бъдат разказани! На добротворците е определено да ги извършат, а на нас – да ги отличим и предадем на бъдещите поколения!
 

За допълнителна информация:

Мария Данева,

Координатор дейности - “Публични инициативи” и “Самарянска доброволческа служба”,

моб. тел.: 0878 394 224; тел./факс: 042/621083,

ел. поща: mar4ela@samaritans.bg; ел. адрес: www.samaritans.bg

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 11.10.2019


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: