Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

20 години Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък

Годишнината бе отбелязана на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“ тази вечер със спектакъла „Сън в есенна нощ“, „намигване“ към последната постановка на театъра „Сън в лятна нощ“ на Шекспир, с преплетени сцени от различни постановки, поднесени с кратки документални разкази и впечатления от театралния живот, емоционални художествени послания, обединени в обща идея.


Free Joomla Extensions


Театралния юбилей уважиха много гости – Кметът на община Казанлък, представители на Общински съвет – Казанлък и Общината, фактически създатели на казанлъшкия храм на Мелпомена и бивши директори, актьори, дали живот на героите, оживели на сцената, станали част от съдбата на казанлъшкия театър, а той – превърнал се в неразделна история от техния личен житейски път...

Сред поканените бе и дъщерята на големия български творец от Казанлък доц.Петя Кабакчиева: „Бъдете все толкова талантливи и невероятни!“, пожела тя и отбеляза: “В изкуството няма център и провинция.“. Дъщерята на Любомир Кабакчиев призна: „Баща ми би бил много щастлив сега, защото вижда хората, които обичат наистина театъра. Защото театърът е жив, защото е в неговия град и благодаря на всички кметове и ръководството на Общината, защото да поддържат истински театър е просто страхотно!“.

През есента на 1998г. в преломни времена за изкуството в България, когато немалко театри в страната затварят врати Казанлък успява да съхрани театралната традиция в града и да отвори своя театрална сцена на професионална основа. Присъстващите разказаха за трудностите и предизвикателствата, които е трябвало да бъдат преодолявани, за да може днес театърът на Казанлък да празнува своя 20-ти Рожден ден.

„Ще пожелая на града да съхрани в себе си малките светилничета на духа, защото, когато тези светилничета светят от общежитие хората се превръщат в общност. А театърът е един от светилниците на духа и на една подобна общност. Да пребъде Общински театър “Любомир Кабакчиев“!“, пожела директорът на театъра Димитър Кабаков и покани на сцената актьорите, които 20 години споделят живота си с казанлъшкия театър, заедно с 5-те млади попълнения към трупата.

„В този състав сте прекрасни!“, поздрави театралния колектив Кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя пожела: „Дръжте се здраво за ръце, защото всеки от вас може много.“ и посочи сериозното предизвикателство пред актьорския състав – 150-годишнината на театралната сцена в Казанлък догодина, „а това е страшно задължаващо“.

Пресцентър на община Казанлък

Още снимки: 20.10.2018 - 20 години Общински театър "Любомир Кабакчиев"

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: