Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Гостува Македонска опера и балет-Скопие със "Севилският бръснар"

Гостува Македонска опера и балет-Скопие със

Постановката на Македонска опера и балет-Скопие ще бъде представена на 4 декември, вторник, от 19 ч. в Зала Опера в рамките на Фестивал на оперното и балетно изкуство. „Севилският бръснар“ е опера в три действия от Джоакино Росини. Режисьор Урсула Хорнер, сценография Мария Ветероска, костюми Мария Пупучевска.

Класическото заглавие на Росини ще бъде представено в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвместно със световния филмов режисьор Роман Полански.

Режисьорът Урсула Хорнер определя постановката като „Опера-буфа или всичко, което ви харесва, е позволено“. Спектакълът е изграден върху исторически препратки.

1816 г.: Доктор Бартоло преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите довереници разнасят из Севиля фалшиви новини. И целият град се смее.

2018: Президентът на САЩ преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите ПР сътрудници  хранят обществото с фалшиви новини. И целият свят се смее.

200 години делят двете истории. Разликата – днес това е реалност! Ала не се притеснявайте: Доктор Бартоло не е клоун с оранжева коса! А операта играе в един малък фантастичен горски свят. Дребните душици живеят спокойно заедно, всеки момент готови за наслада. Всичко е позволено!

ЛЮБОПИТНО „Севилският бръснар“ на Росини и „Травиата“ на Верди са най-любимите на старозагорската публика постановки. За над 90те години от създаването на Операта в града ни те са най-често играни на сцената и. Операта „Севилският бръснар“ от Джакино Росини е поставена в Града на липите за първи път на 4 декември 1927 г. Следващите премиери са на 3 януари 1945 г., 19 ноември 1957 г., 29 април 1972 г., 18 септември 1980 г., 20 май 1991 г., 9 октомври 1998 г. Последната премиера на „Севилският бръснар“ на сцената на операта в Стара Загора бе на 13 юли 2017 година.

Ето и в подробности постановъчния екип в спектакъла:
Диригент: Иван Еминовиќ
Режисьор Урсула Хорнер
Асистент режисьор Люпка Якимовска
Сценография Мария Ветеровска
Костюми Мария Пупучевска
Концертмайстор Яне Бакевскаи
Асистент диригент: Катерина Стойковска
Асистент хормайстор Ѓурѓица Дашиќ, Жасмина Ѓорѓеска
Корепетитори ЕленаСиљаноска,Јанинка Невчева, Андреја Наунов

Фигаро - Мариян Йованоски
Розина - Биляна Йосифов
Граф Алмавива - Благой Нацоски
Дон Базилио - Владимир Саздовски
Дон Бартоло - Невен Сиљановски
Берта - Злата Тошевска
Фиорело - Кристиян Антовски
Амброзио - Саша Смилевски
Каменнният човек - Борко Бицовски

Помощник режисьори: Люпчо Полизов, Драган Костадиновиќ, Марко Павлевски
Суфльори: Светлана Георгиева, Павлина Здравкова, Невена Георгиева

Гостува Македонска опера и балет-Скопие със

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: