Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Историци от ВТУ с нова кампания за връщане на историческото име Св. Никола на връх Шипка

Историческият факултет на Великотърновския университет не приема отказа на Президентството връх Шипка да възстанови исторически утвърденото си име Свети Никола. Историците започват нова обществена кампания и търсят съдействието на Светия синод.
Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президентството отхвърли предложението на историците от Великотърновския университет с основен довод, че трябва да се проведе широка обществена кампания за смяна на името на връх Шипка. След оказа деканът на Историческия факултет доц. Николай Кънев коментира за „Хоризонт“:

"В момента имаме два върха, които се казват Шипка, което само по себе си е абсурдно и няма как да продължи да съществува това нещо".

В Президентството има три граждански подписки, с които също се настоява да се върне името Св. Никола, посочи доц. Кънев. На факултетски съвет историците във Велико Търново решиха да поискат от Комисията да преразгледа становището си.

"Второто писмо е към Светия синод и към Негово светейшество патриарх Неофит да изразят тяхното становище пред президентската администрация във връзка с отстраняването на една историческа и, бих казал, географска несправедливост – връх Св. Никола да се казва Шипка".


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: