Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Изложба посветена на 120 години от рождението на "Акад. Дечко Узунов"

По повод 120 години от рождението на "Акад. Дечко Узунов" се открива изложба с творби  от  колекциите  на  Софийска градска художествена галерия, Художествена  галерия - Стара  Загора  и  Художествена  галерия - Казанлък. Изложбата се открива на 22 февруари от 17:30 часа.


Творчеството на Дечко Узунов преминава почти през цялото двадесето столетие, като се превръща в символ на българския художествен гений. Художественото наследство, оставено от него, е изключително разнообразно откъм теми, жанрове и видове изобразително изкуство — както изящни, така и приложни. Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книга, сценография, декоративна монументална живопис, работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.

Наричан „аристократ на въображението”, през цялата си дълга творческа младост той простира търсенията си в откриване на хармонията между талант, душа, традиция, експеримент и любов. Пред няколко поколения художници, имали шанса да преминат през ателието му, той придава на тези понятия зримост, като изпраща в бъдещето на родното ни изкуство десетки дарования.

Безспорно Дечко Узунов е един от най-забележителните майстори на живописта и в частност на акварела. Той променя представите за границата между материалност и ефирност. Достига една от най-високите точки във вечния творчески стремеж към най-същественото и извеждането му в универсални човешки символи и метафори.

Преди изложбата от 09:30 до 16:30 можете да разгледате Родната къща - експозиция на "Акад. Дечко Узунов" с Вход свободен!

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: