Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

КЗП: „Смарт устройствата навлизат все по-осезаемо в ежедневието ни и ние трябва да сме информирани за удобствата и рисковете при ползването им”

„Ние отвсякъде сме заобиколени от всякакви нови технологии, с продукти, които притежават все по-интелигентни (smart) характеристики. Може би повече от всякога сме близо от онова, което навремето гледахме само в научно-фантастичните филми – холограмни изображения, гривни, които ни показват каква е кондицията на организма, мобилни устройства, през които можем да си купим от потребните за ежедневието неща до стоки, които си позволяваме само няколко пъти в живота.”
Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в Сутрешния блок на БНТ в Международния ден на потребителите, който тази година се провежда под мотото „Надеждни смарт устройства”. Той добави, че най-честите оплаквания на потребителите са в сферата на комуникациите и призова и клиентите, и търговците на смарт технологии да са по-запознати с качествата и характеристиките на този тип продукти.

„Големите проблеми с подобни продукти могат да дойдат от вградените в тях технологии и от това, че не всички хора познават достатъчно добре характеристиките им. А това нерядко може да доведе до допълнителни разходи за потребителите”, посочи Маргаритов. Той даде пример с неочаквано високите сметки на по-възрастни хора, които възникнаха като казус с навлизането на пазара на непознатите за тяхното поколение смартфони и предлагането им от мобилните оператори при преференциални условия в пакетите с телекомуникационни услуги. Причините обикновено са, че са включени услуги, които тези хора не ползват или пък самите те неволно са направили ненужни за тях абонаменти.  

Другият въпрос по отношение на смарт устройствата се отнася до тяхната поддръжка и съвместимостта помежду им. „Ние вече говорим за интелигентни решения, включително за управление на дома и всичко в ежедневието ни, което предполага да има връзка между такъв тип устройства. Това предполага наличието на съответния софтуер”, добави председателят на КЗП.

Той призова търговците на смарт устройства да обясняват на потребителите подробно за качествата и характеристиките на продуктите, които предлагат. А при проблем – ако няма адекватна реакция на търговеца - като замяна или поправка на стоката - могат да се обърнат към КЗП, която да направи нужната проверка.

Във връзка със сигурността на данните на потребителите при ползването на смарт устройства Маргаритов подчерта, че всяка технология е съпътствана с рискове за компрометирането на нейното функциониране. Той обясни, че още отсега – преди масово такива технологии да са навлезли в употреба сред потребителите – вече на европейско ниво се мисли за това как законодателството да отговори на тези рискове. „Вече е предприета крачка към промяна в Директивата за продажбата на стоки, която ще задължава търговците на такъв тип уреди с по-сериозни софтуерни функционалности да поддържат такива версии на този софтуер, че да могат да бъдат съвместими с всякакъв тип устройства, включително по-стари, както и да спазват изискванията, свързани със сигурността и защитата на тези програми”, обясни председателят на КЗП.

„КЗП не налага големи санкции, но невинаги размерът на глобата гарантира, че нарушението няма да се повтори. Наложената глоба има не само парично отражение, но и нанася вреда върху имиджа”, отбеляза Маргаритов.

На финала на разговора Димитър Маргаритов изрази мнение, че всяка година потребителите са по-защитени от предходната. Според него хората са станали по-активни, а доверието в Комисията за защита на потребителите се увеличава.


Димитър Маргаритов, председател на КЗП:
„Все по-често успяваме да удовлетворим исканията на потребителите в жалбите им до нас”В повече от две трети от случаите Комисията за защита на потребителите е помогнала на обърналите се към нея граждани  за успешното разрешаване на възникнали спорове с търговци. Това съобщи председателят на Димитър Маргаритов по БНР, като се позова на статистиката на контролния орган за миналата година.

„Ние сме успели да съдействаме на потребителите да получат онова, което трябва да получат – ремонт, замяна на стоката, понякога дори връщане на парите срещу предоставяне обратно на тази стока”, заяви Маргаритов. „Наистина е много важно да се реагира навреме и да не се оставя развитието на ситуацията на произвола на съдбата”, добави той.  

Във всеки случай, в който даден търговец е нарушил закона, той търпи санкция. Понякога обаче, намесата на контролните органи не е в състояние да реши казуси, които могат да бъдат отнесени към съда.

„Колективните искове са много добър инструмент. Не само потребителите, сдружавайки се, могат да постигнат защита на своя интерес. Но и институциите, включително и неправителственият сектор да им помагат, тъй като и в действащото законодателство, и в това, което се предвижда като нов пакет за промяна в европейските законодателни актове, колективният иск става все по-предпочитан и все по-лесен като инструмент”, обясни Маргаритов.

Според Маргаритов това, че се срещат нарушения на правата на потребителите, е свързано и с обстоятелството, че все още се наблюдава липсата на една съвсем реална конкуренция и затова, въпреки наличието на нормативна уредба и на контрол, все още има опити едностранно в известна степен търговецът да налага правила.

„Винаги можем да бъдем по-чувствителни към всеки проблем, с който се сблъскваме. Моето впечатление, и на база статистиката в Комисията, е че потребителите в България – особено в последно време – стават все по-активни и склонни да реагират, когато някой опитва да наруши правата им”, каза още председателят на КЗП. „Сигурно активността трябва да бъде още по-голяма, институциите да бъдат настроени така, че да бъдат още по-чувствителни и да реагират още по-бързо на проблемите”, добави той.

„Все по-често срещан случай е благоприятният изход, удовлетворяването на исканията на потребителите. Това е нашата основна цел и амбиция и за следващите периоди на работа”,
завърши Маргаритов.