Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Старозагорският митрополит Киприан бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък”


Старозагорският митрополит Киприан бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък” по време на Тържествена сесия на Общинския съвет. Символиката на званието бе връчена на Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан от кмета Галина Стоянова. В словото си Стоянова благодари на всички удостоени до сега почетни граждани на Казанлък, които със способностите и таланта си са дали своя дан за развитието и просперитета на града и хората в него.Тя определи почетните граждани като пазители на традициите, на развитието и на напредъка. Кметът изрази задовоството си от факта, че има възможност да връчи званието „ Почетен гражданин” на един достоен и добър човек като Митрополит Киприан, с добро сърце, обърнато към родния му Казанлък: „ Никога няма да забравя като казанлъчанка, че първото място, на което стъпи Митрополит Киприан, когато беше ръкоположен, беше неговият роден град Казанлък. Зная, че той винаги ще бъде в сърцето му и ще допринесе много за доброто на казанлъчани и на тази райска долина.”

Митрополит Киприан благодари за оказаната му от кмета и общинските съветници и всички, които са го подкрепили чест:” Нашият град Казанлък има много добри и сърцати хора, които заслужават това звание. Казанлък винаги е бил и ще бъде в моето сърце, независимо къде църквата ще ме призове да служа. Затова вдигам десницата и благославям моя роден град, красивата Розова долина и прекрасния ни български народ.” Митрополит Киприан бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ за личност, допринесла за развитието и просперитета на града в духовната сфера и културното наследство, както и за укрепването на баланса между различните вероизповедания.

По решение на Общинския съвет с вписване в Почетната книга на Казанлък бяха удостоенина Веселин Шивачев и Мария Стоянова. Отличията бяха връчени от кмета Галина Стоянова, която бе категорична, че една голяма част от вписаните в книгата достойни казанлъчани са хора на културата и изкуството, което е достатъчен повод за бъдещето на Казанлък.

Званията бяха присъдени по повод Празника на Казанлък и в съответствие с Наредбата за символиката на община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на общината.

Сбъдна се едно от пожеланията на Почетния гражданин Николай Ибушев към Почетния гражданин Едрьо Едрев световноизвестният лютиер да изработи цигулка за родния си град. Изящният инструмент ще бъде съхраняван в ИМ “Искра“.

По време на Тържествената сесия бе прожектиран кратък филм за почетните граждани на Казанлък, в който те отправиха своите послания за доброто и бъдещето на Казанлък и Розовата долина.

Галерия снимки: 31.05.2019 - Връчване на отличието "Почетен гражданин на Казанлък" на Сторозагорския Митрополит Киприан

==========================

+Старозагорский Киприан

Уважаема г-жо Микова-областен управител на област Стара Загора
Уважаеми г-н председател на общински съвет –Казанлък
Уважаемо г-жо градоначалник на община Казанлък
Уважаеми дами и господа общински съветници,
Уважаеми почетни и вписани в почетната книга на Казанлък граждани,
Обични в Господа братя и сестри,

Започвам своето слово с особено вълнение. Иска ми се  да почувствате благодарността и обичта,  които изпълват   сърцето ми.

Наистина  висока чест е удостояването ми  със званието „ Почетен гражданин на град Казанлък“, предложено от кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова и гласувано от  членовете на Общински съвет-Казанлък , но тези мои чувства не са свързани само с отличието, което днес получавам  и  определено не са от сега.

В моето родно място, в нашия прекрасен Казанлък,  има много добри и сърцати хора, които заслужават подобно звание. Градът ни е символ на родолюбие и възрожденска българщина, на виталност и православен дух.Те са  носени в сърцата на предците ни , а днес са във вашите, днешни мой съграждани.Всички вие с труда и вярата, със скромността и  надеждите си, правите делника на Казанлък пълнокръвен и  съзидателен. Истинският просперитет на града ни  се крепи  на вашите рамене.

Благодаря на Бога, че ми даде възможността да израсна сред вас, в сърцето на нашата родина. Благодаря на майка ми, която тук ми даде толкова много обич и надежда в доброто. Толкова много, че ще топлят сърцето ми през целия ми земен път, а вярвам и след това.

Дължа много  думи на признателност към моите учители, които ми помагаха, докато израствах край тях. Незабравими са  ученическите ми годините и в първите ми класове, и след това в овладяване съвършенството на музиката . Огромна признателност и обич изпитвам към прекрасната вече покойница Петя Павлович и сегашния  диригент на хор „Севтополис“-г-жа Дора Кошева, които от детска възраст ме преоткриха и ме въведоха в красотата на музиката. Още веднъж оценявам с какви прекрасни преподаватели ме срещна  Бог. Сигурно всеки един от нас има такива трепетни спомени и  сега ми се иска да споделя, че е хубаво по-често да се връщаме към тях, защото са истински, а истината е над времето.

Знакова  по пътя ми беше срещата с отец Петко Мотев.   Чрез него и вярата му прекрачих прага на родната ни Църква. Първите църковни служби, песнопенията, разговорите с него-тези неща наистина не се забравят. В думите ми има  благодарност към отец Петко не само за  положените грижи, но и за  доверието към това  малко и търсещо себе си момче, каквото бях тогава . Доверие, което и сега чувствам като видима опора.

В различни периоди  от живота ни, Бог праща хора, които ни помагат като Симон Киринееца, за да пренесем кръста си на определено разстояния.Наставленията, молитвите, обичта на някои от тях са с нас до края на земните ни дни.Без тях не можем, а и животът ни ще бъде друг.

Бог наистина е любов/1 Йоан.4:8/, защото ми откри пътя към дядо Панкратий, който ме роди духовно. Под неговата мантия приех монашеството и станах част от духовното сърцето на един невероятен човек,архиерей и наставник. Малко е да кажа, че моите лични спомени за блаженопочиналия  Старозагорски митрополит са светли и сияйни. Те са като корени, които черпят от живителната влага на духовността му, за да ме подкрепят в архиерейски ми делник. Уроците му са вечният зов на истинското православие, а  неговото добро  сърце, тихо доказателство за благодатта, която изпълваше душата му.
Днес, отново искам да споделя, че ще се старая да подражавам на дядо Панкратий в обичта му – обичта му към страдащите, към православните епархиоти,  към всички.Надявам се да помагам на хората, както моят духовен старец, към които той пристъпваше с Христова любов, Христова истина и Христово милосърдие.

Благодаря от сърце на членовете на Общинския съвет на град Казанлък за високото отличие, благодаря на  кмета г-жа Галина Стоянова за добронамереността и подкрепата. Благодаря на всички ви!       
Вашето доверие означават много за мен като духовник и архиерей на Богохранимата Старозагорска епархийска църква. То е доказателство за добрите ви чувства не само към моята скромна личност, но и към родната ни Църква и нейното спасително дело за всяко вярващо сърце.

Казанлък винаги и бил и ще бъде в моето сърце, където и Църквата да ме призове на служение, затова вдигам десница и благославям моя град, красивата розова долина и прекрасния ни български народ, с който винаги сме призвани за милосърдие , добротолюбие и най-вече миротворство.

Бог да в благослови скъпото ни отечество Майка България! Неговият мир и велика Му милост да бъдат с народа ни и с всички вас! Амин!


Free Joomla Extensions

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: