Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

В Художествената галерия бе открита седмата международна изложба за малка графика „Минипринт“В Художествената галерия в Казанлък бе открита седмата международна изложба за малка графика „Минипринт – Казанък“. В изложбата са показани творби, участвали в конкурсната част на проявата – над 400 принта от 145 артисти от 37 държави. „Участват художници от всички континенти, но интересен факт е, че само от Япония имаме 16 участници.


Free Joomla Extensions

Японците са изключителни майстори, изключителни графици и те не участват къде да е. Това означава, че нашият град е успял да ги убеди, че изложбата е на ниво и че наистина нещата, които се показват тук, заслужават тези хора да участват“, каза Петър Бояджиев, по чиято инициатива вече седма година се провежда тази изложба. В нея са представени творби на художници от 23 европейски страни, сред които Финландия, Италия, Дания, Франция, Словения, Португалия, Гърция, Германия, Латвия, Холандия и др. 12 са участниците от САЩ, 20 от Канада, има художници от Южна Корея, от Тайланд, Китай, Нова Зеландия и Южна Африка. „Това означава, че нашата изложба вече си има реноме, което си струва да се гордеем, защото Казанлък е град на художници“, подчерта Петър Бояджиев. Той поясни, че да се съберат толкова много принтове на едно място не означава само да се гледат картинки, а в основата на всичко това е различната визия на различните култури към графичното изкуство.

„Успяваме да извадим най-доброто, дано това да продължи. Тази изложба показва разнообразието на мирогледи, на хора с различна естетика от нашата, дори шокираща за нашата култура, понякога, с различни от нашите принципи на формообразуване и естетика. Тя показва най-съвременните световни тенденции в развитието на малката графика“, каза при откриването на изложбата Христо Генев, директор на Художествената галерия в Казанлък.

Идеята за конкурса е на художника-график Петър Бояджиев, родом от Казанлък, който близо 27 години живее и работи в Канада. Идеята за подобен род художествено събитие се заражда при посещение на Бояджиев в градът на Салвадор Дали - Каракес, Испания, където той попада на изложба на малка графика и решава да направи нещо подобно и в България. Първоначалното хрумване е в София, но надделяват чувствата му към Казанлък.

Първото издание на „Минипринт – Казанлък“ започва с 27 автори и се провежда в Литературно-художествен музей „Чудомир“, второто - в Информационния център на ул. „ Искра“ 4, а в продължение на пет години домакин на проявата е Художествената галерия.

По традиция след провеждане на „Минипринт Казанлък“ нейният инициатор Петър Бояджиев ще дари на Художествената галерия част от творбите участвали в нея. Благодарение на този жест галерията в Казанлък притежава вече над 40 графики на различни художници от цял свят.

Славяна ГАЙДАРОВА ИА и Радио "Фокус"

Галерия снимки: 01.06.2019 - Откриха седмата международна изложба за малка графика „Минипринт – Казанък“

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: