Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Богата програма за Празниците в Долината на тракийските царе в края на август

Празниците в Долината на тракийските царе в края на август

Тракийските празници стават все по – мащабни, все по – интересни и все по – колоритни, като освен образователния си характер, те съдържат и атрактивни събития, които са интересни за всяка една публика, това твърди Сребра Касева, началник – кабинет на кмета. Тя поясни, че и тази година програмата на празниците е изключително разнообразно. В нея са включени както традиционни събития, така и нови.


Официалното откриване на Празници в Долината на тракийските царе е в петъчната вечер на 30 август на емблематичната Тракийска гробница, на която през 2019 година отбелязваме 75 години от нейното откриване. „ Атмосферата там е по – различна от тази на прощадните събития в Казанлък”, подчерта Касева. По време на официалното откриване ще бъде връчена по традиция и наградата на името на проф. Александър Фол, за която номинациите тази година са пет. Комисия ще избере тазгодишния носител на наградата. Тя се дава за цялостен принос в развитието на тракийската култура в България. Програмата на вечерта ще продължи със спектакъла  на Ансамбъл „ Чинари” – „ Траките”, който е свързан с историческото ни наследство и с концерт от афиша на традиционния джаз фестивал – на представителния диксиленд на Сухопътните войски на НАТО. Първата джаз вечер ще бъде на 29 август. В рамките на фестивала ще бъде представена и една книга – „ Джазът в България, българите в джаза” на джаз критика Владимир Гаджев. В програмата на фестивала са включени изпълнения на български и чуждестранни джаз изпълнители.

В програмата на Тракийските празници са включени събития за всички възрасти. Ще бъде представена книгата „ Атрофия на сетивата” на проф. Евгени Велев, ще бъдат открити и множество изложби. В Кулрутно – информационния център ще бъдат открити „ Мегалитните паметници в Сърнена Средна гора” и „ Тракийската култура по света” на Центъра по тракология към Института по Балканистика при Българска академия на науките със съдействието на проф. Валерия Фол. В Художествената галерия  ще бъде открито Международно биенале на изкуствата.

Едно от знаковите събития на празници е Научната конференция по проблемите в науката и изследванията за траките, организирана от Исторически музей „ Искра”. Тя ще бъде открита на 29 август, в петък в 13.30 часа, в Културно – информационния център на ул. „ Искра” 4, и ще продължи два дни. В нея ще вземат участие учени – траколози, преподаватели в различни университети в България. Темите, които ще бъдат засегнати по време на конференцията и докладите, които ще бъдат изнесени, ще бъдат събрани в специален сборник. В научния форум тази година ще вземе участие и евродепутата Мария Габриел.

Край Казанлък има много интересни места, известни със своята мистика. Едно такова място се намира край село Ясеново – природен феномен, наречен котката. В събота на 30 август, ще се проведе 15-минутен поход по екопътека, която отвежда към скалната обсерватория „ Котката” и където ще може да бъде наблюдавано принаването на слънцето през този скален феномен. Началото е в 8.30 часа от центъра на село Ясеново.
Важна част от празниците е и изложението „ Виното на траките”. Тази година то ще се проведе съвместно с Българската асоциация на независимите лозаро – винари.От няколко години изложението се провежда до Тракийската гробница впарк „ Тюлбето”, като в него се презентират тракийски вина. „ Благодарни сме на асоциацията, която освен с логистично помощ, ще се включи и със своите винарски изби, за да стане по – мащабно събитието и един ден то да бъде и с конкурсен характер”, поясни Сребра Касева. В изложението ще участват и производители на български сирена и български хлябове.

В програмата на Празници в Долината на тракийските царе са предвидени и редица събития предназначени за деца – боди арт, анимации с образователен характер.

Сребра Касева подчерта, че Празниците в Долината на тракийските царе с годините са се превърнали в едно от емблематичните събития в Културния календар на Община Казанлък: „ Заедно с Празника на розата, който има световна известност, така налагаме през последните години и Тракийските празници. Казанлък се слави както с розата, така и с траките. Първоначалната идея за тези празници, които по традиция се провеждат в края на месец август, бе свързана с това, че всичките туристи, които се намират по Черноморието и които идват в България  за летния период, да могат да посетят и Казанлък. Това се случва, но както всяко събитие, което се налага чрез реклама, така и Тракийските празници се налагат бавно, но успешно.”
В програмата на Празниците са предвидени множество спортни събития, които са част от тракийската култура и бит. За втора поредна година ще се проведе т. нар. Тракийски сървайвър, който ще бъде под надслов „ Оцеляването”. Това е състезание – игра за възрастни, която се провежда съвместно със Сдружение „ Айрън”. Отпреди месец вече тече регистрация за състезанието, като до момента има записани немалко желаещи да се включат в надпреварата. Записването ще продължи и в самия ден на състезанието. Предвиден е маршрут, който включва обиколка на Казанлък, като участниците ще попадат в различни ситуации и ще трябва да преодоляват различни препятствия. В сървайвъра ще участват клубовете по ориентиране, по катерене и по спортна стрелба.

Още две събития със спортен характер включва програмата на Тракийските празници. Едното е Обиколка на Долината на тракийските царе – състезание по планинско колоездене, съвместно с клуба „ Дарт райдърс”, под патронажа на председателя на Общинския съвет Николай Златанов. Другото състезание „ Тракийски царе” е полумаратон, спортно състезание по бягане, съвместно с Туристическо дружество „ Орлово гнездо”.

На всички участници в състезанията се предоставя възможността да посетят културните институти в Казанлък – Исторически музей „ Искра” Литературно – художествен музей „ Чудомир”, Музея на фотографията.

ето и самата програма:

ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ
29 АВГУСТ – 1 СЕПТЕМВРИ 2019
КАЗАНЛЪК

Дата

Час

Събитие

28 август(сряда)

Културо-информационен център

18:00

„Джазът в България. Българите в джаза“ – представяне книгата на джаз критика Владимир Гаджев. Концерт

29 август (четвъртък)

Музей на фотографията

17:30

Ретроспективна изложба с фотоси от „Джаз фест Казанлък 2018“
Концерт на Георги Моравски – класическа китара

Литературно-художествен музей „Чудомир“

18:00

„Атрофия на сетивата“ – представяне на книгата на проф. Евгени Велев

Тракийска гробница,
Парк „Тюлбе“

20:00

Откриване на Национален джаз фест - Казанлък 2019
ELECTROINIC DREAMS - концерт с участието на Мирослава Кацарова – вокал, Мирослав Турийски – пиано, Младен Димитров – барабани и Александър Леков – бас китара

Музей на фотографията

22:30

Клуб „Киномания“ – прожекция на музикален филм

30 август (петък)

Културно-информационен център „Искра“ 4

13:30

ПРОБЛЕМИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА - национална научна конференция - откриване
(По самостоятелна програма)

Художествена галерия Казанлък

18:00

Международно биенале на изкуствата „D’ORO, куратор Дан Тудор Труйка
„ОТРАЖЕНИЕ“ - концерт на „Борислав Ясенов квартет“

Тракийска гробница,
Парк „Тюлбе“

19:00

ВИНОТО НА ТРАКИТЕ – изложение на български вина и деликатеси - откриване
Демонстрация и дегустация

Тракийска гробница,
Парк „Тюлбе“

20:00

ОТКРИВАНЕ НА XIV ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

  • Връчване на наградата „Проф. Александър Фол“;
  • Спектакъл „Траките“
  • Национален джаз фестивал – Казанлък – 2019 – концерт на представителен диксиленд на сухопътните войски на НАТО

31 август (събота)

Село Ясеново, център

08:30

„Преминаване на Слънцето през скална обсерватория „Котката“ – наблюдаване на астрономически феномен

Художествена галерия - Казанлък

09:00

„ПРОБЛЕМИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА“ - научна конференция (По самостоятелна програма)

Стадион „Севтополис“

10:00

ТРАКИЙСКИ СЪРВАЙВЪР 2 – ОЦЕЛЯВАНЕТО - състезание-игра за възрастни *

Парк „Розариум“

10:00 – 12:00

„Назад към корените на траките“ – анимация за деца

Тракийска гробница,
Парк „Тюлбе“

10:00 – 22:00

ВИНОТО НА ТРАКИТЕ – изложение на български вина и деликатеси

Музей на фотографията

17:00

ДЖАЗ КАФЕ - Мирослава Кацарова от Джаз FM радио представя “Звезди отблизо“ – радиопредаване на живо

Тракийска гробница

18:00– 20:00

Снимки в тракийско облекло*

Тракийска гробница,
Парк „Тюлбе“

18:00

„Тракийски мотиви от Долината на розите“ – бодиарт

Тракийска гробница,
Парк „Тюлбе“

19:30

ВИНОТО НА ТРАКИТЕ – изложение на български вина и деликатеси- връчване на грамоти

Тракийска могила „Шушманец“

20:00

„Мистиката на Долината на траките“ – спектакъл и лазерно шоу на открито*

Тракийска гробница,
Парк „Тюлбе“

20:30

Национален джаз фестивал – Казанлък 2019
OLD IS GOLG – концерт
SOULFOOL BROTHERS QUINTET - концерт на „Шуба Атила бенд“ – Унгария

1 септември (неделя)

Пред НУПИД „Акад. Д. Узунов“

09:00

Обиколка на „Долината на тракийските царе“ – Състезание по планинско колоездене, Клуб по планинско колоездене „Дарк Райдърс“

Парк „Тюлбе“

09:30

„Тракийски царе“ – Thracian Run – полумаратон - спортно състезание по бягане

Парк „Тюлбе“

10:00

Детско пътешествие в света на траките – разходка с влакче, игри и награди*
„ДРЕВЕН СВЯТ“ – библиотека на открито и арт работилница

Литературно-художествен музей „Чудомир“

11:00

„Неделно матине“ - джаз концерт на открито

Парк „Розариум“

20:00

„Докоснати от древността“ - Арт мултимедиен
Фестивал – Казанлък 2019

*Събитията в програмата са платени

Придружаващи събития

19 август – 15 септември – Атракционни влакчета по маршрут*
29 август – 1 септември - Конна езда*

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: