Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

На язовир „Копринка” се проведе шестнадесетият Национален събор на приятелите на Русия

На язовир „Копринка” се проведе шестнадесетият Национален събор на приятелите на Русия. По данни на организаторите в събора са участвали между 15 и 16 хиляди души.


Той бе открит от председателя на Национално движение „Русофили” Николай Малинов. В словото си Малинов изрази своята благодарност на основателите на събора, поставили неговото начало преди 16 години: „Те първи от 100 години насам нарекоха себе си русофили и по този начин начертаха пътя, нашата кауза и отговорност, която се състои в това разбиране, че България и Европа са по – силни с Русия.” В тази връзка той изтъкна, че преди 16 години като русофили са се определяли едва - 8 – 9 процента, а в момента те са над 80 процента. Малинов поясни, че „Русофили” е организация, която се самоопределя като патриотична и славянобългарщината присъства в дейността и все повече чрез кирилицата, чрез православието, чрез Евразия, чрез всички форми, които прави движението като изучаването на руски език в детските градини, стотиците концерти, фестивали и конкурси и редица други инициативи.

Николай Малинов подчерта още, че в началото на събора е имало провокации, които той и съратниците му са пренебрегнали: „Ние искаме да сме заедно, ние искаме да работим, за България и Русия това е полезно при спазването на определени правила в тези взаимоотношения.”

Участниците в събора бяха приветствани и от Галина Стоянова - кмет на община Казанлък, която е домакин и съорганизатор.

При откриването на събора бе прочетен и Поздравителен адрес от президента Румен Радев.

Сред официалните гости на събитието бяха народни представители, представители на руската Дума, на Посолството на Русия в България, кметове, творци.

По – рано, преди откриването на събитието на язовир „Копринка”, групите участващи в събора от северна България, минаващи през връх Шипка, се поклониха пред Паметника на свободата. Поднесени бяха и цветя пред паметника на генерал Скобелев в Казанлък.

На открита сцена на язовир „Копринка” се проведе концерт на лауреатите на шестия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце", наградени бяха и авторите на отличените творби в десетия Международен конкурс за детска рисунка "Обичам моята Родина".

Изнесена бе художествена програма с участието на български и руски артисти и състави, в която участие взе и групата от Казанлък „Грамофон”.


Free Joomla Extensions

галерия снимки: 14.09.2019 - 16-ти Национален събор на приятелите на Русия на язовир Копринка

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: