Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

31-годишен казанлъчанин, който работи за Google, получи наградата "Джон Атанасов"

31-годишен казанлъчанин, който работи за Google, получи наградата

Свилен Кънев има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард

Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят на Голямата награда "Джон Атанасов" за 2019 г., която беше връчена от президента Румен Радев на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Д-р Свилен Кънев е на 31 години – доктор по компютърни науки, Харвард, САЩ. Той е старши софтуерен инженер в Google, където работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света. Свилен има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури - на границата между хардуер и софтуер. Автор е на десетки публикации (цитирани над 500 пъти) в най-престижните конференции в областта. Темите им варират - надеждност на процесори при наличието на различен тип вариации, хардуерна поддръжка за автоматично открити паралелни изчисления, хардуерна поддръжка за заделяне на памет, оптимизация на мащабни компютърни системи, и други. Статиите му са избирани три пъти от IEEE Micro и ACM измежду най-влиятелните в областта на компютърните архитектури за съответните календарни години. От 2014 насам, д-р Кънев се концентрира върху оптимизацията на мащабни компютърни системи. Най-широко цитираното и най-прилагано негово откритие  datacenter tax касае нови подходи за оптимизация на съвременните процесори - с около 30%. През 2019, почти всеки голям оператор на центрове за данни има публично обявени планове за хардуер, който подобрява datacenter tax.

"Започнах като физик. Минах през школата на Теодосий Теодосиев - големият казанлъшки учител. Бях в Казанлъшката математическа гимназия. Конкуренцията обикновено мотивира. Мечтата ми основно е да правя интересни неща, интересна наука и така нататък. Признанията, са естествено невероятно ценни, но целта винаги е била интересна наука".

Церемонията по връчването на наградите се проведе за 17-а поредна година. Отличията са в 4 категории. Получават ги млади български учени с постижения в областта на компютърните науки. По традиция президентът Румен Радев връчи отличията на името на Джон Атанасов:

"Прави впечатление, че в болшинството от тези разработки се акцентира върху стимулиране на предприемаческата активност. Не може да не ме радва фактът, че участват все повече млади хора и то с блестящи постижения. Където и да учите, в каквито и научни звена и лаборатории у нас и по света да работите, вие го правите с мисъл за България и съхранявате връзката си с България"

31-годишен казанлъчанин, който работи за Google, получи наградата

31-годишен казанлъчанин, който работи за Google, получи наградата

31-годишен казанлъчанин, който работи за Google, получи наградата

31-годишен казанлъчанин, който работи за Google, получи наградата


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: