Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

160 години от рождението на композитора Емануил Манолов

160 години от рождението на композитора Емануил Манолов

Пред паметника на Емануил Манолов в парк „Тюлбе“ казанлъчани отбелязаха 160 години от рождението на композитора. Честването бе организирано по идея на клуб на жените туристи „Орлици“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“, със съдействието на Община Казанлък и Народно читалище „Искра“, чиято школа по изкуствата носи името на композитора.

„Емануил Манолов не е родом от Казанлък, но заради всичко, което ни е завещал в творчеството си спокойно мога да кажа, че той е наш съгражданин, поклон“, каза пред присъстващите заместник-кмета на Община Казанлък Драгомир Петков. Слово за живота и делото на композитора изнесе Иво Косев, уредник в Исторически музей „Искра“.

По време на честването на паметника бе поставена табела с кратка информация на български и английски език за живота и делото на Манолов, предназначена за туристите, посещаващи Казанлък. Табелата е създадена по инициатива на жените от клуб „Орлици“, които преди години се включиха в инициативата „Осинови паметник“ и досега се грижат за поддръжката на паметника, както и за популяризиране делото и творчеството на Емануил Манолов. За поставянето на табелата са събрани подписите на 700 жители на Казанлък.

Паметникът на композитора Емануил Манолов се намира в парк „Тюлбето“ на могила, където по данни на историци и краеведи, той е събирал своите ученици и хористи за представления. В близост до паметника се намира и неговият гроб.

За своите едва 42 години живот той е оставил в българската музикална история редица детски и хорови песни, създател е на първата българска опера - „Сиромахкиня“, изпълнена за първи път на казанлъшка сцена, а последните години от живота му са неразривно свързани с „23 пехотен Шипченски полк“.

160 години от рождението на композитора Емануил Манолов

160 години от рождението на композитора Емануил Манолов

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: