Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Не подценявайте планината, предупреждават от ПСС

Планинската спасителна служба е в техническа и тактическа готовност за предстоящия зимен сезон. Всяка година се увеличава броят на акциите на Планинската спасителна служба, както и случаите на оказана помощ на ски писти, обяви председателят на Планинската спасителна служба - ПСС Веселин Ганчев.
Към 10 декември броят на сигналите е 2379, като се очаква да се увеличи с предстоящото откриване на зимния сезон. За щастие случаите с фатален край намаляват. Тази година акциите, при които има смъртни случаи са осем.

“Наблюдаваме тенденция на увеличаване на случаите, на които сме помогнали, в следствие на увеличеното присъствие на хора в планината. Искам да се обърна към всички скиори да бъдат предпазливи, да се радват на ските и белите спортове, но за да се случи това, единственото, което трябва да направят е да не подценяват планината, да слушат метеорологичната обстановка, да са добре екипирани, телефоните заредени, а в случай, че забравят какво трябва да правят, могат да посетят нашия сайт, където има добри указания”, казва Ганчев.

Инцидентите на ски пистите, при които от ПСС са реагирали тази година са 2250, а проведените акции в планините са 139. Януари и март са месеците, в които традиционно има най-голям брой инциденти в зимните ни курорти, а август е месецът с най-много проведени акции в планините. Най-голям е броят им в Стара планина - 39, следвани от акциите в Рила, Пирин и Витоша.      

https://www.bnr.bg/sofia/post/101203200/ne-podcenavaite-planinata-preduprejdavat-ot-pss

 

coronavirus.bg