Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Обявиха за продан казанлъшка къща с уникални стенописи на Иван Милев

Обявиха за продан казанлъшка къща с уникални стенописи на Иван Милев

Уникалната къща с единствено оцелелите през десетилетията  стенописи на гениалния художник Иван Милев на казанлъшката улица „Акад. Петко Стайнов“ е обявена за  продан. Офертата за паметника на културата от национално значение е представена от Unique Estates, като цената е „при запитване“.

Обявиха за продан казанлъшка къща с уникални стенописи на Иван Милев

В краткото описание на обекта е записано, че е строена в началото на ХХ в по проект на арх. Никола Занков, а стенописите са изрисувани през 1925 година.

По спомени на последния роден в тази къща преди национализацията й през 1948 година Михаил Стайнов, години наред тя е била използвана за настаняване на хора без собствен имот /първоначално офицери със семействата им/, а в последствие е използвана за канцеларии на една от общинските служби.

Правени са били безуспешни опити за реставрация на безценните стенописи.Така и обаче не е била реализирана първоначалната идея сградата да се превърне в музей на починалия едва на 30 години художник.

Обявиха за продан казанлъшка къща с уникални стенописи на Иван Милев

Реституирана е през 1994 година, като за пръв път отваря врати за посетители /на два пъти/ през 2016-та и 2017-та година, когато там са били подредени няколко изложби, включително и посветена на 100-годишнината от рождението на гениалния живописец, след което отново е била заключена. Обявена е за паметник на културата и архитектурата от национално значение през 1979 година.

Собствениците на сградата обясниха, че са решили да се разделят с имота си поради финансова невъзможност да го поддържат. 75-годишният Михаил Стайнов, който отдавна живее в София, сподели, че до скоро е заделял на практика от спестяванията си, за да се грижи за паметника на културата, но това вече не е по силите му.

Иван Милев проектирал и обзавеждането

В своите мемоарни записки Стайнов старши обяснява, че : „След смъртта на дядо Стоенчо (Стоян) къщата се наследява от сина му Маню (Михаил). Маню се е оженил за Миката (Мария Станчева (Е)Маноилова). Първото раждане в тази къща е на сина им Александър Стайнов (1920-1988), след него сестра му Босилка (1926-2005). Третото раждане е на племенника им Слави Ст.Дерменджиев (1937), защото, докато домът на родителите му се строи, са живели в Къщата. Четвърти и последен роден там съм аз (1945). Миката и братята й продават бащината си къща (на ул.“Отец Паисий“ срещу новата Шипкова къща), младото семейство се опаричва и решават да си позволят лукса да декорират една от стаите със стенописи. За целта през 1925 г. Маню поканва художника Иван Милев. След като помислил, Иван Милев заявил, че предлаганото помещение е малко за осъществяване на идеята му и поискал стената между двете южни стаи на партера да се събори и да се оформи едно помещение. Речено-сторено. Иван Милев е проектирал цялото оформление на помещението, мебелите и останалото обзавеждане. Изпълнил е четирите пана и декорацията на стените и мебелите.“

Дъщерята Михаела Стайнова уточни, че цената е в рамките на 500 000 евро и не подлежи на промени.По думите й преди време семейството е било търсено от община Казанлък, за да проведат разговор по темата, но в последствие такъв не се е осъществил по неясни за нея причини.

Представител на Unique Estates по телефона в сряда обясни, че засега няма финализирани преговори въпреки проявения интерес от личности с възможности и отношение към историята на къщата.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви, че знае за офертата, но поне на този етап не би се ангажирала с преговори. Тя припомни, че общината е загубила водените преди повече от 20 години дела за собствеността на имота и той е на сто процента частен. Дебат за евентуално купуване на уникалната къща със стенописите не е воден в местния парламент, коментираха общински съветници, повечето от които дори не знаеха за офертата.

В началото на годината Стоян-Стайновата къща беше сред номинираните за  архитуктурните награди на WhATA в категорията „Архитектурно събитие на годината”.

Обявиха за продан казанлъшка къща с уникални стенописи на Иван Милев

Най-българският художник умира от инфлуенца

Определяният като „най-български художник“ Иван Милев е роден в семейството на шипченския козар Мильо Лалев, веднага след завършването на местното педагогическо училище на свой ред учителства в хасковското село Кору чешме /Горски извор/, до мобилизирането  в армията през 1916-а година. Зачислили го като военен художник в щаба на въздухоплавателната дружина. През 1917-а е на Северния фронт, за цял живот остава със заекване заради избухнала в близост до окопа му граната.

Преживе успява да подреди четири изложби, първата е в родния му град докато прекарва кратката си отпуска там през ноември 1917-а. Три години по-късно е приет в Държавната художествена академия в София, сътрудничил на вестник „Червен смях“, където по онова време печата Христо Смирненски.През лятото на 1923 г. със студентска екскурзия посещава Цариград, Атина, Корфу, Неапол, Рим, Флоренция, Венеция и успява да надникне в постиженията на световната живопис. Завършва  с отличен за дипломната си композиция "Париж". Същата година (1925) за творбата си "Крали Марко" получава Държавна награда за изкуство.

За студентското му битие поетът Иван Мирчев от Стара Загора години по-късно ще разказва: "В София Милев бе взел под наем една ръчна двуколка и продаваше зарзават из крайните улици на града. Помня, че главната му храна беше хляб и чай. И това всеки ден. Беше се превърнал в живи мощи. Трябва на всяка цена да стана художник, ако ще би да загина от глад – говореше той глухо като на себе си."

Заедно с Васил Вичев участва през 1925 в конкурса за паметника на връх Шипка. Проектът им остава на второ място“.

Има 18-месечен брак с оперната певица Катя Наумова / женят се на 19 юли 1925 г, на  18 май следващата . се ражда дъщеря им Мария, умира от  инфлуенца /испански грип/ на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години. В деня на смъртта му от галерията в Дрезден се получава покана художникът да изложи свои работи.

Голяма част от творбите му са безвъзвратно изгубени при англо-американските бомбардировки над София.

Христо Христов, в. Монитор

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: