Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

147 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски /видео/


С поредица от събития, организирани от Община Казанлък бе отбелязана 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на Апостола в едноименния парк кметът Галина Стоянова, представители на общинска администрация, общински съветници, Общественият посредник, деца, ученици, граждани, представители на патриотични и неправителствени организации се поклониха пред паметта на Левски.
Free Joomla Extensions


Слово за живота и делото на Васил Иванов Кунчев изнесе Анна Кожухарова, директор на Общинска библиотека „Искра“, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет – Казанлък: „Името му е символ на свобода, себеотрицание и саможертва Измежду многото имена, с които е известен Левски едно е името, което трябва да носи всеки българин в сърцето си – Апостола, Апостола на свободата. Защото със своите живот и гибел той извиси свободата на българския народ в символ, превърна своята саможертва в безсмъртно подражание за преследване на вяра, идеал и човещина.“.

Кожухарова се позова на думите на английската учителка Мерсия Макдермот в книгата и "Апостола на Свободата": "Той умира, както умират семената, за да оживеят наново в реколтата... тази реколта сме ние, всички деца на новия век, всички ние, които днес можем да се наречем свободни българи в свободна България, всички ние - "наследниците" на Васил Левски.“

Събитията посветени на 147-та годишнина от гибелта на Апостола в Казанлък започнаха със заупокойна света литургия отслужена от казанлъшки духовници в храм „Света Троица”. Това е храмът, където е известно, че през февруари 1869 г. Левски участва във вечерно богослужение.

Пред паметната плоча в двора на църквата казанлъчани поднесоха цветя на признателност към делото на Апостола. Цветя бяха положени и пред барелефа на Левски, поставен на сградата на някогашния хан на баба Гана, където е отсядал Дяконът при посещенията си в Казанлък като ръководител на българската национално - освободителна борба.

галерия снимки: 19.02.2019 - 147 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: