Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Царските икони, храмовата и централната икона на Христос бяха върнати в храма „Св. Георги Победоносец“

Реставрират стенописите в храм „Св. Георги Победоносец“ в село Средногорово

Царските икони, храмовата и централната икона на Христос бяха върнати в храма „Св. Георги Победоносец“ в казанлъшкото село Средногорово след като бяха реставрирани. Техен спасител е реставраторът Емил Чушев, който още през 2019 година реставрира хоругва,  обредно слънце и картина от царските двери на олтара, изобразяваща Исус Христос. Безвъзмездно. „Господ ни изпрати този човек“, коментира прочувствено Коста Меразчиев, от Църковното настоятелство и бивш кмет на Средногорово, за когото реставрацията на храма и всичко свързано с неговото опазване е кауза, за която се бори от години.

Чушев установява също, че иконостасът на черквата е бил инкрустиран. „Имал е позлата иконостасът, която в един момент е била замазана с боя и многократно е била замазвана с боя. В това няма нищо лошо, тези слоеве са запазили това, което има отдолу, но е хубаво да се махне в един момент тази боя и да излезе оригиналният цвят на иконостаса. Хубавото е, че иконите са сложени вече на иконостаса, може да се служи и хората ще им се радват, защото те са във вида, в който са били, когато са създадени“, поясни Чушев.

Връзката на реставратора с черквата започва чрез приятеля му Левент Море, който има къща в долния край на Средногорово. „Видях, че има нужда да се пообнови храмът. Когато се съберат пари, те отиват за реставрация на стенописите от колеги и едва ли скоро ще има средства за иконостава и затова реших да подпомогна малко тази дейност. И в един момент започнах първо с царските двери, сега с иконите, предстои да бъдат реставрирани и още икони, които са от апостолския ред и така ще бъде възстановен напълно целият иконостас“, така обяснява желанието си да реставрира безвъзмездно Емил Чушев.

Коста Меразчиев поясни, че в последните години в черквата са извършени редица подобрения. Преодолян е един от най – големите проблеми - подът на храма, който е бил изяден от битова гъба. Подменени са дограмата и остъклението на храма, монтирани са защитни решетки. Направена е и транспортната врата на черквата, благодарение и на дарения. Монтирана е и нова чешма в двора, която също е направена благодарение на дарителска инициатива. Обновени са стъпалата до централния вход на черквата, предстои да бъде укрепена и оградата.

Предстои да бъдат подновени реставрационните дейности по стенописите на храм „ Св. Георги Победоносец” в Средногорово.  

Коста Меразчиев припомни историята на храма, подчертавайки, че по време на Руско-турската война жителите на селото бягат в Балкана, за да се спасят от башибозуците, които опожаряват много къщи и черквата. След завръщането си едно от първите неща, с които се захващат е да построят нова черква. Тя е осветена на 30 септември 1879 година. Построена е изключително с доброволния труд на жителите на Средногорово тогава.

Изключително интересни са стенописите на храма, като сводът му е изписан със сцени от евангелски сюжет в бароков стил, най-вероятно от зографа Петьо Ганин, ученик на Дебърската школа. Има и друго предположение, поддържано от писателя Паун Генов, че по-заможните средногорци платили на италиански художник да изрисува черквата.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: