Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Библиотека „Искра“ в Казанлък съхранява целите течения на първото списание за деца в България – „Младина“

Една от интересните колекции, които съхранява във фондовете си Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък, е детското списание „Младина“, каза директорът на библиотеката Анна Кожухарова. Тя поясни, че в Библиотека „Искра“ се пазят първите броеве и целите течения на списание „Младина“, което има претенциите да е първото, ако не - второто детско следосвобожденско издание, което се издава в Казанлък и се разпространява в цялата страна.
Кожухарова подчерта, че списанието е с много интересни текстове и четива, които се ползват на абонаментен принцип от българските училища. „Акцентът в случая е поставен върху детски молитви, приказки, песни, разкази, стихотворения и илюстрации, с които са израснали нашите предци в края на 19 век и началото на 20 век“, каза Кожухарова и поясни, че Казанлък в края на 19 век се очертава като културен и образователен център в следосвобожденска България. Един от белезите на този възход е бурният издателски подем, в повечето случаи свързан с Ученолюбива дружина „Искра“ и Казанлъшкото педагогическо училище.

Издават се множество преводни творби, съставят се подходящи сборници от художествени и поучителни четива. Списват се вестници и списания. През 1891 година започва да излиза и списание „Младина“. По някои сведения това е първото детско списание у нас след Освобождението.

Идеята за издаване на списанието се поражда у образцовите учители от Казанлъшкото педагогическо училище Димитър Игнатов, Димитър Андреев, Димитър Абаджиев и Стефан Киров още през 1890 г. Насърчава ги директорът на училището д-р Кръстю Кръстев. Списанието си поставя за цел да подбуди желание на младежите за четене на добри и полезни книги и да ги подкани към труд.

За сътрудници на изданието, освен учредителите, са привлечени и други учители, поети и писатели: Цани Ганчев, Цанко Церковски, Чичо Стоян, Йордан Ступел, Дора Габе, Екатерина Манчева и др. Сътрудничат с рисунки и ребуси Александър Божинов, Иван Енчев-Видю и др. Тук за първи път публикува и своите песни композиторът Емануил Манолов.

Наред с народни приказки, песни, басни, малки разказчета за случки от живота на децата и животните с поучителен характер, списанието дава популярни научни знания по география, астрономия, зоология, ботаника, история и други. Отделено е и място за физически опити, гатанки, задачи, игри с обяснителни текстове и рисунки. В раздела „Разни“ се поместват научни факти, интересни сведения, здравни и полезни съвети. Изданието е богато илюстрирано. Клишетата на разнообразните цветни илюстрации се изработват в Германия. Малко известен факт е, че списание „Младина“ съдържа и първите български комикси.

Списание „Младина” се издава през цялото време от казанлъшкото Научно дружество „Отец Паисий”, една организация на интелектуалци. Детското издание подпомага началните учители във възпитателната и образователната им работата с децата. И така до 1915 година, когато то спира да излиза поради затруднения, свързани с Първата световна война.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: