Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

В края на XIX и началото на XX век в Казанлък за първи път започват да се публикуват музикални творби

В края на XIX и началото на XX век в Казанлък за първи път започват да се публикуват музикални творби, каза директорът на Библиотека „Искра” в града Анна Кожухарова. В този смисъл тя поясни, че именно в Казанлък се издава сборникът „Славееви гори“ под ръководството и с участието на композитора Емануил Манолов, който съчетава на художествена литература и музика. В града по онова време са съществували книжарница – издателство „Наука“, издателство и печатница „Надежда“, една от най-големите в България към момента, с клонове в страната – книжарница „Гутенберг“.

В края на XIX и началото на XX век в града се създава списание „Кула“, което съдържа изключително авангардна, съвременна за времето си литература, която почти няма аналог като публикация в литературния процес.

В Казанлък започват да излизат списанието „Родна реч“ и изданието на Казанлъшкото педагогическо училище, което се ползва от цялата страна. Именно в Казанлък Емануил Манолов написва първата българска опера – „Сиромахкиня”.


“СИРОМАХКИНЯ“ - развенчаването на познатите досега факти*

През 1922 г. В „Музикален вестник“ Иван Енчев-Видю* твърди, че създаването на първата българска опера „Сиромахкиня“ било повлияно не от Вазовата едноименна балада, а от „няколко стихотворения“ и имало заглавие „Сълзи и смях“- оперна сцена в едно действие“. Печатното либрето на операта е издадено през 1901 г. от Александър Едрев-Вердела*.

На 18 декември 1900 г. Иван Енчев-Видю пише в дневника си: „...щом дойде [Емануил] Манолов и ми каза, че ще правим афиши за концерта на певческото дружесто тук. Каза ми, че ще дават две песни и две действия от операта му „Сиромахкиня“ /каза ми, че тя била в 4 действия.“

На 2 февруари 1901 г. Пак в дневника си Иван Енчев-Видю съобщава: „Едвам изкарах палата дотолкова, че да им послужи тази вечер“. Палатът е част от декора за премиерата на операта. Афишът за първто представление Видю признава, че е завършил на 21 декември 1900г. Очевидно първото представяне е било именно на 2 февруари 1901 г. На сцената на читалище „Искра“ в казанлък.

  Емануил МаноловВ некролога по повод кончината на Емануил Манолов, написан от Видю и публикуван във в. „Начало“ през февруари 1902 г. се споменава :„Второто действие излезе още по-сполучливо. То биде представено миналата година, заедно с първото“. Очевидно това е още едно свидетелство, че „Сиромахкиня“ е поставена година по-късно от смятаната до сега.

*Фрагментите, изнесени от дневника на Иван Енчев – Видю са дело на изп.директор на Фондация „Чудомир“-Пеньо Терзиев, който от години проучва признанията на този казанлъшки общественик

*Иван Енчев – Видю е значителна фигура в националния духовен живот през 30-те години на 20 век. Известен е с енциклопедичните си занимания-живопи, карикатурист, илюстратор, артист, сценограф, археолог, етнограф, фолклорист, краевед, литературане и художествен критик, писател, читалищен деец...Сприятелява се с Емануил Манолов в Казанлъшкото педагогическо училище, където Видю е ученик, а Манолов преподавател. Иван Енчев-Видю води редовно свой дневник от 1899г.

*Александър Едрев-Вердела е имал литография и книжарница, бил е издател. При него е работил известно време Видю.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:


Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: