Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

„Дънди Прешъс Метал Челопеч” ЕАД официално се отказва от подписване на договор с Министерство на енергетиката за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова взе участие в днешната среща в Областна администрация – Стара Загора, където с кметовете и на другите общини, имащи отношение по темата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми проведоха работна среща. По време на срещата стана ясно, че канадската компания „Дънди Прешъс Метал Челопеч” ЕАД официално се отказва от подписване на договор с Министерство на енергетиката за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Свети Никола”.

Припомняме категоричната позиция на кмета Галина Стоянова по темата, че, позовавайки се на вменените й правомощия и законовите разпоредби на Република България, няма да допусне каквито и да било действия, които застрашават природата в региона, както и живота и здравето на казанлъчани. „Казанлък, като община, е известен в световен мащаб като център на Розовата долина и аз, като кмет, съм упълномощена от гражданите да работя за развитието на тази Долина, за съхраняване на ценностите и поминъка на хората - отглеждането на маслодайната роза и производството на така прочутото с високото си качество българско розово масло. При възникването на обстоятелства, пряко засягащи интересите на община Казанлък, ще използвам всичките си законови правомощия, за да оправдая доверието и защитя интереса на казанлъчани”, се казваше още в позицията на кмета Стоянова.


„Дънди Прешъс Метал Челопеч” ЕАД официално се отказва от подписване на договор с Министерство на ене

Областният управител на Стара Загора и кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови излязоха днес с обща декларация до Министерския съвет, Министерството на енергетиката и МОСВ, в която настояха да бъде прекратено даденото разрешение на канадската компания „Дънди Прешъс Металс Челопеч“  да извърши търсене и проучване на метални полезни изкопаеми на площ от 155 кв. км на територията на Старозагорска област.

Разрешение с №524 от 13.12.2019 г. даде възможност на компанията да направи проучване за добив на злато на площ „Св. Никола“ от 155 кв. км в Средна гора. Жителите на петте общини, в които попада въпросната територия, заявиха категоричното си несъгласие и изразиха опасения, че евентуалният добив на полезни изкопаеми ще наруши екологичното равновесие в района, ще разруши природата, ще застраши човешкото здраве и ще попречи на развитието на бизнеса и туризма. Областният управител и кметовете реагираха незабавно и проведоха поредица от срещи с граждани, с неправителствени, обществени и браншови организации. Представителите на институциите се солидаризираха с мнението на гражданите, че проучванията в региона трябва да бъдат прекратени. По този повод те подписаха декларацията, в която настояха за спирането им.   

Малко след като г-жа Микова и кметовете обявиха на пресконференция пред журналисти своето решение, стана ясно, че компанията „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се оттегля от последващи действия за придобиване и упражняване на правото си за търсене и проучване въз основа на издаденото разрешение. В официално становище, изпратено до Областна администрация, от дружеството заявяват: „“Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД няма да пристъпи към подписването на договор за търсене и проучване на площ „Св. Никола“ с Министерството на енергетиката. Изразяваме съжаление, че така една възможност за добавяне на знание към Националния геофонд на страната и бъдеща възможност за региона няма да бъде реализирана“.

Докато течеше срещата на областния управител и кметовете във връзка с изготвянето и подписването на общата декларация, пред сградата на Областна администрация се бяха събрали граждани, които отново настояха за незабавно прекратяване на проучвателните дейности. Г-жа Микова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, на Казанлък – Галина Стоянова, на Чирпан – Ивайло Крачолов и депутатите Маноил Манев и Радостин Танев излязоха пред гражданите и ги запознаха с текста на становището на канадската компания. Отказът на дружеството от по-нататъшни проучвания бе посрещнат с ръкопляскане от събралите се жители на петте общини. 

„Дънди Прешъс Метал Челопеч” ЕАД официално се отказва от подписване на договор с Министерство на ене

„Дънди Прешъс Метал Челопеч” ЕАД официално се отказва от подписване на договор с Министерство на ене

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: