Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

18-ти юли обедини споменът за Васил Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа

На 18 юли отбелязваме 183 години от рождението на Васил Иванов Кунчев - известен като Васил Левски. На тази дата отбелязваме и 152 години от подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и тяхната чета.

Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

вижте още: Изложба „Памет за героите“ посветена на 152-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа


Free Joomla Extensions

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е един от най-значимите български войводи. Умира едва 28-годишен след тежко сражение на четата му с османски части. По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.

На 18 юли 1868 г. при връх Бузлуджа (дн. Хаджи Димитър) в Шипченска планина става последното сражение на четата. Някои историци считат, че в тази битка е убит и Хаджи Димитър. След Освобождението, предполагаемите негови кости и тези на убитите четници, са пренесени от Бузлуджа и временно положени в ковчези в църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Крън, Казанлъшко.

Стефан Караджа (Стефан Тодоров Димов) е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с турците в Белград. След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунав с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода, с която се прехвърля на десния бряг на Дунав. През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. след разпускането на легията, се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и е пленен от изпратените от Мидхад паша войски. На 12 юли е отведен в Търново, а по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен престъпен съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка. Черепът му се съхранява в къщата музей „Баба Тонка“ в Русе.На 18 юли Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и представители на Общински съвет и Общинското ръководство почетоха паметта на героите на България при спазване на противоепидемичните мерки.

Драгомир Петков - Хаджи Димитър

183 години от рождението на Васил Левски

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на признателност бе почетена паметта и делото на Апостола на свободата пред бюст – паметника на Васил Левски в едноименния казанлъшки парк, по случай 183 години от рождението на Дякона.

Преклонението на връх Хаджи Димитър, по-известен като Бузлуджа, пред паметника на Войводата, в чест на легендарната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бе отслужена заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие с казанлъшки духовници. Присъстващите отдадоха почит към саможертвата на героите с едноминутно мълчание и ритуал по поднасяне на цветя.

Галерия снимки: 18.07.2020 - 152 години от гибелта на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: