Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Общински съветници посетиха Шипка и Ясеново

 

Заместник председателят на ОбС Цветанка Пискова и общинските съветници Генчо Кръстинов, Янко Запрянов, Чавдар Ангелов и Димитър Атанасов посетиха гр. Шипка и с.Ясеново. Двете населени места са последните в програмата на Председателския съвет на местния парламент. Целта бе запознаване с приоритетните проблеми, които да се разрешат с бюджета през 2009 година.

 

Шипка
Вече няколко години в бюджета се планира ремонт на етнографския музей „Чирпанлиева къща”, но не се реализира, от ремонт на покрива се нуждае църквата „Успение на Пресвета Богородица”, а вторият етаж на кметството още не е довършен, въпреки сключен договор с фирма – изпълнител. Това са само част от проблемите, които стоят за разрешаване в Шипка, каза кметът Стоян Иванов пред общинските съветници. За възстановяването на НЧ „Светлина” количествено-стойностната сметка показва, че са необходими 362 хиляди лева. Читалищните формации, библиотеката и галерията все още се помещават в старото училище. Проектите за площадното пространство и за етнографски комплекс и днес си остават на хартия, въпреки че бяха в разни експозиции на Общината. Кметът на Шипка не си обяснява защо се подхожда бюрократично в Администрацията и към заявена готовност за публично-частно партньорство от инвеститор за реализиране на обекти, за които се знае, че с общински пари не могат да се изградят. За приходната част на проекто-бюджета кметът е предложил продажби на два парцела общинска собственост, въпреки че жителите не одобряват този подход. Доста от улиците в подбалканския град са в плачевно състояние, а изградената канализация е 25 % . Тук трябва да се направи корекция на коритото на река Димовец и на Селската река, както и да се направи проект на панорамната алея. Необходима е подмяна на дограмата и котела в училището „Св.св. Кирил и Методий”, с това ще се намалят разходите за отопление през зимните месеци. В момента средствата за отопление са твърде голям процент от издръжката, обясни директорката Татяна Шаханова на срещата със съветниците.

Ясеново
Да се планират в бюджета за 2009 година 34 хиляди лева за довършване на църквата „Св. Троица” в Ясеново, която се строи 14 години, за това настоя кметът Христо Христов пред съветниците. В селото няма изградена канализация, а водопроводът е на повече от 50 години. Христов се надява да се намерят средства и за изграждането на детски кът и за оформянето на площадното пространство. От ремонт на покрива се нуждаят здравната служба и читалището. 30 километра е дължината на улиците –половината от тях не са асфалтирани. А язвите в уличното платно, градено преди 35-40 години, са непобедими. Миналата година спомоществуватели събрали пари, и купили асфалт, за да запълнят най-опасните дупки. 930-те жители са ощетени от транспортната схема. Само с два автобуса през деня ясеновци могат да стигнат до най-близкото село Шейново, а повечето хора имат сродници там. Пътуването за тях е скъпо, освен неудобно, през Казанлък до Шейново, подчерта кметът.

информация: obs.kazanlak.bg   

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...