Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Започна стабилизирането на мозайката в Монумент-паметника "Бузлуджа"

Официално стартира стабилизирането на мозайката в Монумент-паметника "Бузлуджа". В него работят 18 реставратора от 5 университета от  4 държави Германия, Гърция, България и Швейцария, и 4 не правителствени организации с подкрепата на собственика - Областна управа - Стара Загора.  

 

Целта на проекта е стабилизирането на мозайките, които са изключително застрашени, за които ако не бъдат взети мерки те ще се разпаднат в следващите няколко години. С тези мерки Фондация "Бузлуджа" печели още време докато дойде времето на изграждане на цялостен покрив, до тогава се изгражда над вътрешния кръг покрив, който да пази от дъжд и сняг.

Музайките са почти 1000 квадратни метра с над 2 милиона камъчета. Интересно е, че различните музайки са направени от различни автори по различна технология и съответно деструктивните процеси са разлини, а това води и до различни методи за стабилизирането им.

Проф. Томас Данцл от Германия има 20 годишен опит в реставрацията на стенописи и мозаични пана, за него това е един от най-големите като количесто обем проекти.  Данцл завежда катедра "Реставрация" при Техническия университет в Мюнхен.
Сред екипа е и експерта по опазване на мозайки от Неправителствената организация "Диадрасис" от Атина, която също има 20 годишен опит в тази област.

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани благодарение на второ финансиране от фондация “Гети”. 60 000 долара са отпуснати за опазването на едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа. По същата програма на фондация „Гети“ през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който се планува да бъде завършен в края на тази годината. 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж