Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

При взрива в казанлъшкия завод “Арсенал” е загинал 48-годишен мъж

48-годишен мъж, чието първо име е Атанас загина в казанлъшкия оръжеен завод. Вследствие на възникнал взрив несемейният мъж почина на място.

Той е работел в 320 цех на завод № 3. В завода се произвеждат първоначални смеси – нитроцелулоза с киселини. Това е един от заводите към казанлъшката оръжейница за производство на барутни смеси. Само един е смъртният случай в следствие на инцидента. Има и слабообгазени хора. На място веднага пристигнаха екипи от спешния център към МБАЛ Казанлък и екипи на”Пожарна безопасност”. Инцидентът по непотвърдена информация е станал малко преди 13 часа днес.


 Трима са по-тежко пострадалите при станалата днес на обед експлозия в казанлъшкия завод № 3 на “Арсенал”. Един от тях е в по-тежко състояния. И тримата работници са пострадали от обгазяването, което е настъпило в следствие на взрива. Работещите в най-големият оръжеен завод са предупредени да затворят прозорците на помещенията, в които работят. Все още не се съобщават имената на пострадалите. Експлозията стана в центрофуга за барутни смеси в завод 3 на “Арсенал” в Казанлък и бе причина за смъртта на 48-годишния Атанас Атанасов. По подадена информация причина за взрива е неспазване на технологичната дисциплина от страна на работника. Той е слагал компонентите за барутната смес в центрофугата, когато е станал инцидентът. Атанасов не е семеен.

 


Няма обгазяване в община Казанлък, заявиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора след извършване на незабавна проверка и измервания на качеството на атмосферния въздух в района на село Бузовград, след възникналия инцидент в завод № 3 на казанлъшкото предприятие “Арсенал”. Данните от най-близко разположения автоматичен пункт от националната система за мониторинг в с. Ръжена, Община Казанлък не са показали превишения по наблюдаваните атмосферни замърсители. На място експертите на РИОСВ – Стара Загора и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда извършиха проверка и измервания на атмосферния въздух с прибор с ръчно пробонабиране и последващ физико – химичен анализ.

 

 


“Много е рано да се каже причината за възникване на експлозията в казанлъшкия завод “Арсенал”, заяви  министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. По нейните думи все още не е ясно дали причината за взрива е техническа неизправност или допусната грешка от страна на загиналия работника Атанас Атанасов. Масларова подчерта, че колегите на Атанасов:” са действали много адекватно и най-напред са изключили електрозахранването, за да предотвратят други инциденти”. Все още се извършва оглед в цех 320 на комплекс 2 в завод “Арсенал”. На място днес пристигнаха началникът на отдел “Основи на труд” на Инспекцията по труда в Стара Загора, екипи на службата “Пожарна и аварийна безопасност”, окръжния прокурор на Стара  Загора – Николай Божилов, началникът на РПУ-Казанлък Дамян Дамянов. “Все още пострадалият Атанасов се намира в цеха, където е станал инцидента”, заяви Масларова и допълни, че огледът продължава и утре.

 

 


“Такъв инцидент може да стане по всяко време в такова предприятие” бе коментарът на началника на отдел “Основи на труд” на Инспекцията по труда в Стара Загора Теньо Танев. По неговите думи естеството на работа на предприятието предразполага към подобни инциденти, като се има предвид, че “Арсенал” е завод, специализиран в областта на машиностроенето и производството на стрелково и артилерийско въоръжение, боеприпаси, капсули, барути, пиротехнически изделия, твърдосплавни инструменти и други. “От 2001 година не е ставал такъв инцидент тук”, допълни Танев. Завод № 3 на “Арсенал” е един от заводите за производство на барутни смеси.

 


Заводският цех в “Арсенал”, в който загина Атанас Атанасов, остава под наблюдение, това стана ясно след официално писмено изявление на Станил Станилов – първи зам.-изпълнителен директор на “Арсенал” АД. Във връзка с възникнала производствена авария в цех 320 на комплекс 2 незабавно бе сформиран оперативен щаб. “На проведеното съвещание на щаба, бе анализирана в детайли обстановката, възникнала в следствие на производствената авария”, пише в изявлението. Смъртта на Атанасов е настъпила, в следствие на самозапалване в цех 320. “От анализа на първоначално събраните данни се установи, че аварията има локален характер и не крие опасност за населението, както и за работещите в “Арсенал”, съобщиха от предприятието. От там допълниха още, че по време на измерванията от РИОСВ не са констатирани данни за превишаване нормите на замърсяване на атмосферния въздух. “Предприети са всички необходими мерки за обезопасяване на района”, информира Станилов.

 

 

 

 

 Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: