Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

НАОП „Юрий Гагарин”-Стара Загора на 48 години

На 26 февруари /четвъртък/ отбелязваме 48 години от създаването на Народна астрономическа обсерватория «Юрий Гагарин» в Стара Загора.
В 18,00 ч. ще бъде открита  Пътуваща изложба от старинни астрономически уреди, предвидени са и още много прояви в същата вечер.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!


1957 г. – За пръв път в земната история нещо създадено от човек преодолява силата на гравитацията и напуска планетата Земя, превръщайки се в Първият изкуствен спътник.  Събитието е толкова впечатляващо за земните жители, а интересът към Космоса се възражда с нова сила. В България се заражда нещо непознато до този момент, липсващо в световната практика – една след друга, родени от ентусиазма и стремежа към непознатото и науката, възникват народни астрономически обсерватории. А първата е в Стара Загора – НАОП”Юрий Гагарин”!

    НАОП „Юрий Гагарин” е официално открита на 26 февруари  1961 г., а като дейност съществува  от 1960 г. Неслучайно тя носи и името на първия човек, летял в Космоса – Юрий Гагарин.
През ранните години активността на обсерваторията е била насочена в изнасянето на популярни беседи и провеждане на множество наблюдения на различни явления. Сред тях огромно място е заемало наблюдението на Изкуствени спътници в сътрудничество с Руската академия на науките. Слънчеви и Лунни затъмнения, променливи звезди и планети допълват тематиката на наблюдателните нощи.

    През 1978 г. Обсерваторията прави сериозна крачка напред – закупен е демонстрационен уред - Планетариум, с чиято помощ могат да се симулират почти всички явления, случващи се на небето, както и да се пресъздаде пълна картина на северното и южното звездно небе. Хиляди са старозагорци и гости от страната, посетили звездната зала с Планетариума. Това е една от забележителностите на града.            
Разработени са многобройни популярни лекции, обхващащи всички дялове на астрономическата наука. Функционира тригодишна Школа по астрономия, даваща сериозна подготовка на курсистите.
Наблюдателна дейност започва да се развива и извън града – от 1980 г. функционира Наблюдателна станция на Старозагорските минерални бани, където тъмното небе е предпоставка за сериозна астрономическа работа.

    Повратен момент в съществуването на Обсерваторията е 1994 г., когато в резултат на пожар, тя остава без Планетариум. Бързо възстановена като сграда, но вече без „сърцето”, без магията на звездната зала...

Заниманията в Школата по астрономия продължават, лекциите се онагледяват с видеопрожекции, а сега и със съвременни мултимедийни материали.
Работи се в следните направления:
-  курсове за обща подготовка по теоретична и наблюдателна астрономия (т.н. курсове за астрономи-любители);
-  специализирани групи за изследване на астрономическите обекти и явления;
-  лекции и демонстрационни наблю-дения с ученици от всички класове на общо-образователните училища, съобразно учебния материал по физика и астрономия, човек и природа, география, природознание, биология, химия, философия и други учебни предмети;
-  методическа помощ на учителите по учебния материал, при изработване на учебните програми, нагледни пособия и др.;
-  лекции и демонстрационни наблюдения с граждани от всяка възраст;
- астрономически лагер-школи и експедиции по програмата на Община Стара Загора за ваканционна зетост на учениците ;
- обсерваторията участва в национални и международни научни и образователни проекти.

Дейността на Народната астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин” в Стара   Загора е спечелила обществената подкрепа и признание. Обсерваторията е носител и на държавно отличие – медал на името на Кирил и Методий І степен и Плакета на Софийския университет “Климент Охридски” за най-съществен принос в откриването и насочването на младите хора към физиката, астрономията и науката изобщо.

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 21.02.2020


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: