Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

В Казанлък кръщават улица на създателя на „Велик е нашият войник”

Казанлък. Улица "Войнишка" в Казанлък да носи името на подпоручик Константин Георгиев. Това е предложил почетният гражданин на Община Казанлък проф. Генчо Начев – председател на Българската асоциация за гръдна и сърдечно-съдова хирургия и директор на болница „Света Екатерина” в София, на Общинския съвет и кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Улица „Войнишка” в представите на казанлъчани винаги е водила към казармите в града които на практика са бившите казарми на 23-и Шипченски полк.

Подпоручик Константин Георгиев е автор на текста на песента „Велик е нашият войник”, написана като марш на 23-и Шипченски полк. Музиката на марша е написана от преподавателя от Дома за слепи деца Михаил Шекерджиев от Габрово. Бойният марш на Българската армия за първи път е изпълнен на 2 октомври 1916 година на Рибарския площад в град Охрид от австрийска военна духова музика. Текстът на песента е претърпял няколко корекции, в зависимост от конюнктурни съображения по Ньойския мирен договор и в резултат на деветосептемврийския преврат.
След създаването на песента Иван Влаев отпечатва „Велик е нашият войник” в голям тираж, а на гърба на всяко издание по нареждане на композитора е отбелязано: "Приходът от продажбата е за семействата на убитите от полка войници".

Радио "Фокус " - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: