Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъчани могат да посещават имунизационния кабинет при РИОКОЗ-Стара Загора всеки петък

 Казанлък. Казанлъчаните, които не са избрали личен лекар, могат да посещават имунизационния кабинет при РИОКОЗ-Стара Загора всеки петък от 9:00 до 12:00 и от 13:30 до 16:00 часа, информират от инспекцията. Инициативата е във връзка с обявената за втори път в България Европейска имунизационна седмица.

От 2003 г. във всяка регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве функционира имунизационен кабинет, който независимо от здравно осигурителния статус извършва безплатни имунизации на подлежащите лица.
Организирането на имунизационни седмици стартира през 2003 г. в Северна и Южна Америка. През 2006 г. се провежда първата Европейска имунизационна седмица (ЕИС), през 2007 г. в инициативата участват 25 държави от Европейския континент, а през 2008 г. техният брой нараства на 32 държави. В четвъртата поредна имунизационна седмица през 2009 г. участие са заявили 36 страни, сред които и България. Нашата страна за втора поредна година се включва активно в тази световна инициатива.
Отчитайки водещата роля на ваксините и имунизациите в намаляване на детската смъртност, 58-мата Асамблея на Световната здравна организация (СЗО) съвместно с УНИЦЕФ Глобална имунизационна стратегия за периода 2006 – 2015 г. приеха специална програма за изпълнението й, която включва повишаване на имунизационния обхват чрез насочване на общественото внимание към важността на имунизациите и организиране на различни активности сред различни групи от населението.
„Европейска имунизационна седмица 2009” си поставя като основна цел увеличаване на имунизационното покритие, със специално внимание към трудно достъпните и маргинализираните групи от населението. Акцент на кампанията като инициатива на Европейския офис на СЗО, официално подкрепена от Европейския Съюз е повишаването съзнанието на обществото към важността на имунопрофилактиката.
Съгласно Националната здравна стратегия развитието на имунопрофилактиката е приоритетна средносрочна задача за Министерство на здравеопазването). Ежегодно над 10 милиона лева се осигуряват само за закупуване на ваксини за имунизационния календар на страната. Имунизациите се предоставят безплатно на всички български граждани.

Радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: