Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

До 60 стотинки ще се дават за набран килограм розов цвят в казанлъшко

 Казанлък. До 60 стотинки ще заплащат розопроизводителите на розоберачите в казанлъшко тази година, предаде кореспондент на радио “Фокус” –Велико Търново.

Това са настоящите прогнози на производителите на рози в региона. Предвид наблюдаващия се срив в цената на розовото масло на световните пазари, се очаква да падне изкупната цена. В момента килограм масло струва 4500 евро, като само преди половин година цената му е била между 5000 – 5200 евро. „Кризата вероятно ще засегне и нас, тъй като основните торове и препарати, които използваме за отглеждане на насажденията, са увеличили цената си с около 25 %”, заяви розопроизводител от Казанлък. Неяснотите около цените на розовото масло, торовете и препаратите и изкупните цени са основната причина все още да няма сключени договори за изкупуване на розово масло.
В региона на Розовата долина розовите насаждения са около 12 000 дка.
По думите на директора на Института по розата в Казанлък проф. Недко Недков за сега розовите насаждения се развиват много добре, предвид благоприятните климатични условия, и се очаква кампанията да започне около 20-ти май. Миналогодишната кампания също започна с добри показатели, но в средата на периода настъпи известни засушаване, което намали очаквания добив на масло в Розовата долина малко под 3 т.

Даниела БОЙКОВА Радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...