Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

522 опълченци, участвали в боевете на Шипка, са обявени за почетни габровци

 Габрово. Снимките на около 300 опълченци, участници в боевете на Шипка, обявени за почетни граждани на Габрово, са издирени и публикувани в книгата на Община Габрово за почетните граждани на града, предаде кореспондент на радио "Фокус" - Велико Търново.

Книгата се съхранява при председателя на Общинския съвет. Тя е луксозна, подготвена и отпечатана в последните години и съдържа информация за всички почетни габровци. Направена е така, че новите имена да бъдат добавяни, без да се нарушава целостта и визията й. След отпечатването й габровският общински съвет е взел решение са провъзгласяването само на още един почетен гражданин. 522 от почетните габровци са опълченци. 512 от тях са участвали в боевете на Шипка, десет са били четници в четата габровското въстание с воевода Цанко Дюстабанов, но някои от тях също са участвали в опълченските дружини.
Решението да им бъде присъдено почетното звание на Габрово, е било взето от общинските съветници през 1922 година. След като централното дружество на българското опълчение предоставя информация за живите по това време народни герои, те биват провъзгласени за почетни граждани с решение от 23 януари 1912 година. Книгата на почетните габровци на Община Габрово е изпълнена с цветен печат, а снимките на опълченците са в специфичния цвят сепия. Те са издирени от фондовете на Държавния архив в Габрово и историческите музи в Габрово и Казанлък. Комитет „Памет Габровска”е изпратил в последната година писма до общините, музеите и архивите в родните места на всички опълченци, за да ги информира, че те са били провъзгласени и вписани в книгата на почетните граждани на Габрово.

Маргарита НИКОЛОВА Радио "Фокус" - Велико Търново

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...