Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Бюджет 2009 за Казанлък: застой

 Бюджет 2009 за община Казанлък= на застой и опасност от  дефицит от близо 40%. Така общински съветници от партия ГЕРБ в Казанлък определиха в политическа позиция приетия 75 дни след крайния законов срок бюджет на Община Казанлък.

Като мотиви за твърдението си съветниците се позоваха на спорните и кухи обеми на приходите, заложени в бюджета, както и на факта, че на практика в общината не се очакват  свежи инвестиции,  които пряко да се  вложат в местната инфраструктура . 34 милиона лева ще е бюджетът на общината през настоящата година, след последните направени корекции в него.  Твърдението на съветниците от ГЕРБ  бе на практика потвърдено  в направените последни корекции на бюджета  на общината, след като стана  ясно, че на база направените последни предложения за промени в него, не остават средства за капиталови разходи. Пари има само за асфалтиране на улици в Казанлък и най- неотложнии ремонти по  селата, подчертаха съветници по време на дискусиите. Бюджетът на Община Казанлък бе приет, но без да  се приема инвестиционната програма и Приложение 13 от нея, с което за първи път в общината се регламентират  конкретни средства за конкретни обекти в 19-те села на община Казанлък.  Причината за това е липсата на финансово  обезпечение на етапа за тях. Старейшините на Казанлък препоръчаха на администрацията отново да преразгледа предложенията  и да дискутират съвместно капиталовите разходи през юни. На свой ред кметът на Казанлък Стефан Дамянов поиска извънредна сесия за това още през май. Общинският съвет на Казанлък не прие отчета на кмета Стефан Дамянов  за касовото изпълнение на бюджета за 2008-ма година, в частта за капиталови разходи, ремонти на обекти и инфраструктура и отчета на звеното по сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци. Причината за това е са констатации  за различни нарушения, направени от две временни комисии на общинския съвет. Заради констатациите съветниците упълномощиха председателят на  местиня законодателен орган Васил Самарски да сезира Съда, Прокуратурата, ДАНС, Сметна палата за констатациите, които на свой ред да направят нужните проверки. Ако има виновни, те трябва да си понесат санкциите, заявиха съветниците.

Нови кметски заплати- да, ама не.

9 от общо 19-те кмета на населени места от община Казанлък няма да  получат увеличение на заплатите си със стара дата от 1-ви януари, съгласно МП от началото на годината. С нови основни заплати  от 732 до 853 лева са кметовете на селата Крън, Копринка, Енина, Бузовград, Хаджидимитрово, Розово, Ръжена Ясеново,  Голямо Дряново. Увеличението, в сравнение със старите им заплати, е в размер на средно 150 лева. Останалите кметове на села от общината, сред които и кметът на град Шипка- Стоян Иванов, остават със старите си заплати. С нов размер на основната си заплата от първи януари е и общинският кмет Стефан Дамянов. Той вече ще се разписва срещу 1514 лева. Заплатата на Дамянов бе гласувана почти единодушно от съветниците на Казанлък, с 27 гласа. За първи път в историята на общинския съвет на Казанлък новите заплати на кметовете се гласуваха  поименно и поотделно за всеки един кмет. Въпреки протестите на съветници от НДСВ, не стана ясно как се гласува по отделни групи. Мотивите, с които едни кметове получиха увеличение, а други- не, също останаха неясни. Преди самото гласуване на всяка едно нова заплата, председателят  на Общинския съвет Васил Самарски  информираше съветниците и присъстващите в залата затова дали съответният кмет е депозирал отчет в Общинския съвет  за свършеното  от него през миналата година. На предишно заседание на Съвета, въпросът с новите кметски заплати  бе отложен. Съветниците  тогава препоръчаха на кметовете на села да депозират отчетите си в местния  законодателен орган. За тази препоръка местният парламент на Казанлък се позова на разпоредби и текстове в ЗМСМА.  На следващото си заседание Общинският съвет на Казанлък да изслуша представители на селските съвети за работата на кметовете, останали със старите си заплати, призова казанлъшкият кмет Стефан Дамянов  след края на гласуването за новите кметски заплати.

Деляна Бобева www.dariknews.bg    
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте:


loading...