Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Полицейска хроника / 18.06.2009


 Кражби
На  17.06.2009 г. в 17.40 ч. в РПУ-Казанлък е получено съобщение, че за времето от 09.30 ч. до 17.20 ч.нeизвестно лице, проникнало през незаключена врата в частен дом в с. Копринка, общ. Казанлък и извършило кражба на преносим компютър “НР”, златна  верижка, два златни  пръстена, златен часовник  "Ситизен" и четири ръчни часовника. По случая работи РПУ – Казанлък.
 
На 17.06.2009 г. в 10.15 ч. в РПУ – Казанлък е получено съобщение, че за времето от 01.40   до 10.15 ч. на 17.06.2009 г. неизвестно лице е  проникнало в шахта на БТК АД в с.Дунавци, общ.Казанлък и отрязало 1.5 м телефонен кабел, с което е прекъсната междуселищната телефонна връзка между гр.Казанлък и с.Голямо Дряново, общ.  Казанлък. При извършената проверка на място е установена липсата на още около 190 м неработещ телефонен кабел. По случая работи РПУ – Казанлък.

Палеж

На  18.06.2009 г. около 0.35 ч. в РС ПБС-Казанлък е получено съобщение за горящ лек автомобил в с. Крън, общ. Казанлък. В гасителните действия са участвали трима огнеборци от РС ПБС – Казанлък с един противопожарен автомобил. Пожарът е ликвидиран в 0.55 ч. При извършената проверка на място е установено, че неизвестно лице е запалило умишлено предната част на лек автомобил “Хонда Акорд” (нерегистриран), внос от Словения. Унищожени са част от ел.инсталацията, таблото, сенниците, тапицерията на тавана, гумени  уплътнения, маркучи и  декорации от пластмаса. Щети  в  процес  на  изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Полицейски операции  
На 17.06.2009 г. за времето от 18.00 до 22.00 ч. на територията, обслужвана от Полицейски участък - Гурково и Мъглиж е проведена специализирана полицейска операция за контрол върху безопасността на движението. В хода на операцията са проверени  32 МПС и 38 лица и са съставени 2 акта за установени административни нарушения на Закона за  българските документи за самоличност; 1 акт - по Закона за опазване на селскостопанското имущество;  5 акта – по Закона за движение по пътищата (4 от които – за неправоспособност) и 12 фиша.

Пътно транспортни произшествия
На 17.06.2009 г. около 10.40 ч. по четвъртокласен път от с.Голямо Дряново, общ.Казанлък за с.Дунавци, общ.Казанлък в посока юг се е движел лек автомобил “Ситроен Ксантия”,  управляван от Х.Т. (31) от Шипка. На около 1 км от с.Дунавци, при движение с несъобразена скорост и неспазване на дистанция, застигнал и ударил отзад намаляващият скоростта лек автомобил “Форд Фиеста”,   управляван от М.Т. (70) от София. В резултат на удара возещата се във “Форд”-а 66-годишна жена от София е получила болки в гърба. Откарана е във ФСМП – Казанлък, където й е оказана амбулаторна медицинска помощ. И в двата автомобила да използвани обезопасителни колани. При извършената проверка не е установено наличие на алкохол в кръвта на водачите
 
На 17.06.2009 г. около 18.35 ч. от гр.Николаево за с.Димовци, общ.Гурково се е движел нерегистриран мотопед  "Qingqi", без  регистрация , управляван от 75-годишния Д.Н. от Николаево.  На около 500 м от разклона за  прохода "Хаинбоаз", поради движение с несъобразена скорост,  водачът изгубил контрол над мотопеда и паднал. При падането Д. Н. е получил охлузни рани и загуба на съзнанието. Настанен е за лечение в МБАЛ – Казанлък, без опасност за живота. Взета му е кръвна проба за химически анализ. По случая работи РПУ – Казанлък.    
 
Със затоплянето на времето, в зачестяват пътнотранспортните произшествия с двуколесни превозни средства - велосипеди, мотопеди и мотоциклети.  

Наблюденията на пътните полицаи показват, че през последните години в страната масово се движат мотопеди и мотоциклети без регистрационни табели, управлявани от лица без необходимата правоспособност, без предпазни каски. Те не спазват правилата за движение - било поради незнание, било - умишлено и със своите действия застрашават не само себе си, но и околните участници в пътното движение.
Във връзка с това пътна полиция напомня на водачите някои основни правила за безопасност:
•    Ако Ви предстои да изпреварите велосипед или мотопед, добре би било
да подадете кратък предупредителен звуков сигнал и да се убедите, че водачът е възприел сигнала и знае, че предстои да бъде изпреварен.
•    Заобиколете го, с възможно по-голяма дистанция и бъдете в готовност за   изненадващи маневри от тяхна страна. Това ще предотврати злополука при евентуално внезапно отклоняване  на  велосипеда  наляво, което е присъщо главно на възрастните колоездачи.
•    На  кръстовищата  винаги  допускайте, че велосипедистите и мотопедистите могат и да  не  зачетат вашето предимство - поради незнание на правилата или умишлено.
•    Внимавайте и при паркиране – не са малко случаите, при които възрастни велосипедисти са пострадали от удар с вратата на паркиран автомобил.
•    Бъдете особено предпазливи при среща на мотоциклети и мотопеди, управлявани  от  юноши  или  млади   мъже.  Фактът, че те и спътниците им са без предпазни  каски, е почти сигурен белег, че са неправоспособни.
•     Мотоциклетите и мотопедите им са най-често технически неизправни - без надеждни спирачки, светлини и др. Често водачите им са под въздействието на алкохола.
 
От пътна полиция напомнят, че глобата за управление на МПС без регистрация е от 50 до 200 лв. и отнемане на свидетелство за управление на МПС  от 1 до 6 месеца. За технически неизправно МПС контролните органи отнемат до 5 точки и от 50 до 150 лв. и превозното средство се спира от движение до отстраняване на неизправността. За управление на двуколесно МПС без каска на водача се отнемат 8 точки и се санкционира с 50 лв.Същата глоба се налага и на пътник без каска.  Неправоспособните водачи се санкционират с глоба от 100 до 300 лв.  Собственици на МПС, разрешили или предоставили управление на мотоциклети и мотопеди на неправоспособни водачи също се наказват с глоба от 100. до 300лв.  (Минималната възраст за издаване на шофьорска книжка за управление на мотопед е 16г., на мотоциклет – 18г.)
 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: