Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Природозащитници алармират за дървена мафия в Павел баня

 Коалицията "За да остане природа в България" сигнализира за злоупотреби в община Павел баня. Коалицията е изпратила отворено писмо до премиера Бойко Борисов, съдържащо информация от разследването на неправителствена организация за случая "Габровница" в Павел Баня.

"Случаят "Габровница" се отнася до дървената мафия в района на област Стара Загора, организирана и ръководена от политическата сила от тройната коалиция ДПС с главното участие на семейство Бесоолу и техните фирми, фабриката за дървесни плоскости Габровница, както и всички ключови позиции в горските власти на окръжно и национално ниво управлявани до скоро от същата политическа сила", пише в писмото.

Участие в ОПП, чрез прикриване на престъпленията явно имат и прокурори от главна прокуратура – ВКП и ВАП, Апелативна прокуратура Пловдив, Окръжна прокуратура Стара Загора и Районна прокуратура Казанлък, както и МВР Стара Загора, твърдят от организацията.

През пролетта на 2007г. комитетите за спасяване на гората в селата Турия, Манолово, Алескандрово и Осетеново в сътрудничество с ФПС Зелени Балкани установи хиляди дка гори унищожени от фирмите на фамилията Бесоолу чрез незаконни сечи. Изисканите от НПО съвместни проверки с НУГ доказаха престъпленията в горите от страна на Бесоолу, които са превозили и продали незаконно отсечените десетки хиляди куб. м на година материали на фирма Габровница, като за превоза са извършили стотици документни престъпления, като са се облагодетелствали за стотици хиляди лева на година.

Габровница от своя страна преработва материалите също незаконно в дървесни плоскости според чл. 235 от Наказателния кодекс, където добиването, превозването, съхранението и преработката на незаконно добит дървесен материал е престъпление. Доказахме, че деянията са ставали с явното съдействие на горските власти по всички нива по веригата от стражар до министър и вероятно чрез "черните" каси на ДПС и до лидера им.

Събраната доказателствена част – протоколи и доклади от проверките изпращахме своевременно до всички заинтересовани инстанции – Министерски съвет, МЗГ, Главен прокурор и поделенията му ВКП и ВАП, както и МВР чрез ГДБОП.

Трета година прокуратурата не желае да започне съдебен процес срещу извършителите, при положение че почти насила ги въоръжихме с неоспорими доказателства за извършените с рецидив стотици деяния инкриминирани от Наказателния кодекс. Трета година МЗГ, НУГ и доскоро ДАГ не пожелаха да поискат обезщетение за унищожените хиляди дка. гори и откраднати материали от извършителите, въпреки постоянното настояване от НПО.

"Не ни учудва нежеланието и на висшите магистрати да защитят държавния интерес предвид обвързаността на зам. окръжният прокурор на Стара Загора Алексиев с фирма Габровница, чрез съпругата си и на бившия Апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов предложен от квотата на ДПС за Висшия съдебен съвет, както и прокурор Велчев явно поставен на отговорния пост Главен прокурор от ОПП и оправдал напълно очакванията им за недосегаемост", се казва в съобщението.

От коалиция "За да остане природа в България" изразяват увереността си, че премиера и главния прокурор ще вземат всички необходими мерки извършителите на деянията и техните укриватели незабавно да бъдат арестувани и подведени под наказателна отговорност.

Предложението на природозащитниците е новото ръководство на ДАГ да заведе веднага съдебни искове срещу собствениците на Габровница и фамилията Бесоолу за откраднатите десетки хиляди куб. м. дървесина и отделно обезщетение за хилядите дка деградирали гори в следствие на престъпленията им.

информация: www.actualno.com

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: